Deel dit artikel
-

Philips bouwt ecosysteem rond Android

De televisies van Philips (TP Vision) lijken door de oogharen steeds meer op (erg grote) Android smartphones. Niet dat Android Lollipop als zodanig te herkennen is, de toestellen draaien een aparte variant Android TV, maar de tv-variant van Google Now verschilt niet zo heel veel van zijn kleinere broertje, zo bleek gisteren op de Europese persdag van het bedrijf.

Philips heeft zoveel vertrouwen in Android dat het vrijwel alle nieuwe toestellen gaat uitrusten met de systeemsoftware van Google. Dat lijkt een slimme zet: als meer fabrikanten Android omarmen, is er in elk geval een enorm groot aanbod van apps, ook al is nog maar een klein deel daarvan echt geschikt voor televisie.

TP Vision onthulde gisteren nieuwe Philips Ambilight UHD-tv’s met Android: de 6400-, 7100- en 7600-series. Het gaat om sets met schermformaten variërend van 102 tot 164 centimeter (respectievelijk 40 en 65 inch).

Ook de nieuwe full HD instapmodellen met schermgroottes van 56 tot 140 centimeter (22 tot 55 inch) bevatten Android. De nieuwe 4000-, 4100-, 5300- en 5500-modellen komen in het tweede kwartaal van 2015 op de markt.

De bediening is op al deze toestellen gelijk. De Philips Shelf helpt kijkers met het navigeren door het groeiende aanbod van apps, diensten en content. De Launcher Home bevat de Philips App Gallery, Google Voice Search en promotie van de nieuwste apps en films. Alle Philips Smart TV’s worden geleverd met een afstandsbediening met Philips TopPicks-knop. Daarmee kun je door content ‘vegen’, zoals je op een tablet gewend bent te doen.

Er is maar een echt nadeel aan het gebruik van Android: kijkers zitten voor de rest van de levensduur van het toestel opgescheept met Lollipop. Upgraden naar een nieuwe versie gaat helaas niet. Daardoor kan een Philips tv theoretisch snel verouderen.

Maar dan doen ze toch al, zo bleek gisteren uit de demo’s van nog naamloze toestellen die later dit jaar op de IFA in Berlijn ten doop worden gehouden. Enorme verschillen in scherpte en helderheid doen huidige modellen alweer verbleken.

En die toestellen zitten al boordevol technologie. De 6400-modellen worden bijvoorbeeld geleverd met Ultra Resolution, technologie die ‘gewone’ content vanaf elke bron opschaalt naar Ultra HD-resolutie. Verder optimaliseert de ‘micro dimmen’-technologie het contrast op basis van het omgevingslicht, met diepe zwarttinten en helder wit als resultaat. Natural Motion past snelle bewegende beelden digitaal dusdanig aan dat de ze scherp en vloeiend worden weergegeven.

Sommige toestellen beschikken al over een quad-core-processor, want de rekenkracht neemt enorm toe. De Colour Booster technologie bijvoorbeekd verbetert kleuren met 17-bits-verwerking, waardoor beelden tot 2,250 biljoen kleurschakeringen kunnen bevatten.

Niet alle televisies van Philips zijn overigens ‘slim’. Het bedrijf levert nog steeds schermen zonder Android, bijvoorbeeld om daar Apple TV op aan te sluiten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond