Deel dit artikel
-

Picnic wint zaak tegen FNV; geen supermarkt CAO

FNV heeft de rechtszaak die de vakbond aanspande tegen online supermarkt Picnic verloren. De rechter was het eens met het standpunt van Picnic dat het bedrijf de supermarkt-CAO niet hoeft te volgen.

Het betreft, vindt ook de rechter, een winkel-CAO, die functies beschrijft voor fysieke winkels zoals kassamedewerkers. In een traditionele supermarkt werkt 99 procent van de medewerkers in winkels en die heeft Picnic niet.

De medewerkers die bij Picnic het assortiment en de prijzen in de online winkel bepalen vallen al sinds de start van Picnic onder de supermarkt-CAO, daar is volgens Picnic geen discussie over. Het personeel dat andere activiteiten verricht, zoals het ontwikkelen van software of inpakwerkzaamheden in de fulfilment centers, werkt niet in winkels, verkoopt niets en valt dus niet onder de supermarkt-CAO en dat bevestigt de rechter in zijn vonnis.

‘We betreuren het dat de vakbond zich vanaf het begin zo halsstarrig heeft opgesteld, daar is niemand bij gebaat,’ aldus Picnic. ‘Voor Picnic verandert er niet zoveel. Vanaf het begin hebben wij altijd gezegd dat wij niet tegen een CAO zijn. Maar het moet wel een cao zijn die past bij de activiteiten binnen e-commerce.’

De FNV zegt ‘zwaar teleurgesteld’ te zijn: ‘Voor ons is dat zo duidelijk als wat: Picnic is een supermarkt. Het enige verschil met traditionele supermarkten is dat ze alleen bezorgen en geen fysieke winkels hebben.’ Door deze uitspraak worden medewerkers volgens de vakbond speelbal in de concurrentiestrijd in de supermarktbranche.

Naast het niet toepassen van de cao is voor Picnic-medewerkers het grootste probleem de onzekere contracten. De FNV: ‘Bij Picnic werkt 90 procent als uitzendkracht. Ongehoord voor een bedrijf waar elke dag werk is. Het betekent dat het nooit zeker is hoeveel je aan het eind van de maand binnenkrijgt. Het aangaan van bijvoorbeeld een hypotheek is dan onmogelijk.’

FNV heeft drie maanden de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak. De bond wil zich daarover nu nog niet uitlaten.

Deel dit bericht

1 Reactie

Ex FNV

Wat is die FNV toch een achterhaald (links) zooitje. Ze bewijzen zelf keer op keer dat ze niet meer nodig zijn. Opdoeken die handel.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond