Politie verstoort cryptocurrency-scams met ‘Operatie Spincaster’

Sinds mei 2021 is wereldwijd ten minste 2,7 miljard dollar verloren gegaan door approval phishing. Dat is een vorm van oplichting waarbij een slachtoffer – zonder het door te hebben – een contract ondertekent, en de oplichter toestemming geeft om zijn cryptorekening te beheren.
Approval phishing wordt gebruikt bij verschillende soorten oplichting, maar komt steeds vaker voor bij datingfraude (pigbutchering) en investeringsfraude, waarbij slachtoffers buitensporige rendementen krijgen aangeboden op investeringen.
In een poging om de groeiende dreiging van oplichting aan te pakken, heeft de politie samengewerkt met Chainalysis, een blockchain-dataplatform, met ‘Operatie Spincaster’. Deze operatie hield in dat er een reeks operationele sprints zijn gehouden in de afgelopen maanden in zes landen (US, VK, Canada, Spanje, Australië en Nederland). Daarbij werkten opsporingsdiensten, Chainalysis en de cryptocurrency exchanges samen om deze vorm van oplichting te verstoren en te voorkomen.
Als resultaat werden ruim 7000 leads beoordeeld en werd ruim 162 miljoen dollar gestolen geld geïdentificeerd. Meer dan 100 deelnemers namen deel aan de zeven sessies in deze landen, waaronder 12 overheidsinstanties en 17 crypto-exchanges.
De Nederlandse politie werkt samen met Chainalysis en cryptobeurzen om deze oplichting te onderzoeken, accounts te sluiten, geld in beslag te nemen en informatie op te bouwen om toekomstige oplichting te voorkomen.
In Nederland werden ruim 1.000 leads beoordeeld. Daarbij werden 186 Nederlandse slachtoffers geïdentificeerd.
Bij één slachtoffer werd voorkomen dat 65.000 euro uit zijn crypto-wallet werd gestolen, meldt Ruben van Well van het Cybercrimeteam Rotterdam.
Slachtoffers zijn jongeren die via sociale media overtuigd worden om met crypto ‘snel rijk’ te worden en mensen die door een ‘online’ (liefdes)relatie overtuigd worden een geweldige investering te doen. Zij raken gemiddeld duizenden euro’s kwijt. De angst om ‘geïnvesteerd geld kwijt te raken’ wordt door criminelen gebruikt om slachtoffers snel nog meer geld te laten investeren.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond