Deel dit artikel
-

Pool koopt online Porsche in Nederland, en mag hem meteen afgeven

Een man uit Polen kocht via internet een Porsche 911 Carrera uit 1974 bij een garage in Nederland. Deze bleek gestolen in Duitsland en werd tijdens het transport door de Nederlandse politie in beslag genomen. De koper heeft de raadkamer om zijn sportauto gevraagd.

De Pool noemt zich een liefhebber van auto’s van het merk Porsche, maar hij is zeker geen expert. Ook is hij niet bekend met het kopen van auto’s in Nederland, ook al bestelde hij de Porsche 911 bij een erkend autobedrijf in Bergen op Zoom voor 37.000 euro.

Op de website van het autobedrijf is vermeld dat deze autohandelaar erkend is door RDW en ADP AutoDealers Pas, een initiatief dat in het leven is geroepen om consumenten te kunnen beschermen tegen wanpraktijken in de autobranche. Het model auto was bij het autobedrijf goedkoper dan hij elders had gezien.

Uit onderzoek bleek dat het voertuig van diefstal afkomstig is. Op 8 oktober 2017 is aangifte gedaan van diefstal door de Duitse eigenaar. De verzekeringsmaatschappij Provinzial Nord Brandkasse Aktiengesellschaft heeft de verzekerde schadeloos gesteld met een uitkering van 52.350 euro.

De raadkamer oordeelt dan ook dat de Porsche niet naar de man gaat, maar naar de verzekeringsmaatschappij van de bestolen eigenaar. De koop was verder niet ter goeder trouw, de auto was te goedkoop en bleek omgekat. De man had volgens de Raadkamer meer onderzoek moeten doen.

Deel dit bericht

11 Reacties

Mat

Ja sorry hoor, dit autobedrijf was dus erkend door de RDW en nog de autodealers pas. Maar de koper moet in dit geval dus meer onderzoek doen, typisch Nederlands dit en is het weer de omgedraaide wereld. Dit autobedrijf heeft zich niet de moeite genomen om dit even te checken toen zijzelf de auto kochten. En voor hoeveel geld hebben ze zelf de Porsche ingekocht, was dat ook niet veel te goedkoop????
In dit geval ligt de fout bij de garagehouder en niet de koper. Ik zou zeggen de koper krijgt het geld terug en het autobedrijf een flinke boete en laatste waarschuwing, dit nog een keer en poorten gaan voorgoed dicht bij dit bedrijf.

Wiren

Ja dikke onzin. Dat bedrijf had zijn aankoop eerst moeten doorlichten. En van een RDW erkend bedrijf met ADP verwacht je dat alles correct is. Wat zou je als consument nou kunnen onderzoeken? Ja achter je oor krabben misschien vanwege de prijs, maar goed nogmaals de auto staat bij een erkend bedrijf.

Harry

Kan iemand mij uitleggen wat heling betekend?

Mark

@Harry, dat is toch niet zo moeilijk om te googlen?

Wikipedia zegt dit:

Heling is het afnemen, verkopen of verhandelen van hetgeen iemand anders door een misdrijf verkregen heeft. Meestal betreft dit gestolen goederen, maar ook andere misdrijven zijn mogelijk hoewel dit vaak al afzonderlijk strafbaar is gesteld.

Vaak wil een dief het gestolen voorwerp niet zelf behouden. In dat geval zal hij of zij het aan een heler verkopen die het houdt of doorverkoopt. Door heling te bestrijden wil men ook en vooral de dieven treffen. De gedachte hierachter lijkt op die achter witwassen.

C . Heeren

Vindt dat deautohandelaar uit B op Zoom aansprakelijk is.

Bas van de Camp - Special Technics Automotive

De garagehouder zal wel met het omkat verhaal te maken hebben en de RDW en de Nederlandse lamjoekels met een politiepakje aan hebben hun werk niet gedaan. Want hoe kan het dat er sneller een koop gesloten word dan dat de instanties het op internet aangeboden goed gecheckt heeft?
Ik kan van achter mijn computer in Tilburg niet zien of een auto die in een ander land staat omgekat is. Ik ga alleen niet op veel te goedkope auto’s af omdat daar vaak een ZWARTE oplichter achter zit die door niemand ooit te vinden is zodra je een aanbetaling over hebt gemaakt.
Die Poolse koper kan er niks aan doen en hoeft nog maar 10.000€ te investeren om 2 landgenoten op een zwarte motor richting de handelaar te sturen met an offer he can’t refuse.
De Poolse klant kan ook denken dat het bedrijf de auto goedkoop verkoopt vanwege verliezen in de Coronatijd dus de Pool is de minst foute in dit verhaal.

Maar conclusie laat de overheid kapotvallen met een internetbankieren en gewoon contant blijven handelen. Als de belasting wil beuren kunnen ze het contant komen halen want ze hebben er zelf (de achterlijke regering) voor bezorgt dat je je geld nog amper op de bank kan zetten en nog moeilijker op kan nemen.
Maar ja jullie wilden allemaal 1 groot Europa. Nu hebben jullie je zin. Het werkvolk is slaaf en de klaploper koning.

Bastiaan Derksen

@Bas van Camp

Helemaal gelijk. Het is te triest voor woorden hoe dit land afglijdt naar een politie (*controle) en belastingstaat. Wij zijn enkel nog belasting batterijtjes voor de overheid die met alle geweld haar natte droompjes wil uitvoeren.
Tuig van de duivel is het.

Fouad

Welcome in schurken staat

Gerard

In 2017 gestolen, in 2021 verkocht!?
Die auto staat toch gewoon gesignaleerd in het politiesysteem als gestolen, dat kan die garagehouder achterhalen lijkt me. Want die auto is veelste goedkoop daar aangeboden (zie verkooppriis). De garagehouder zit verkeerd, als particulier mag je aannemen dat deze goed onderzoek heeft gedaan. De Pool moet de auto alsnog in zijn bezit krijgen, of geld terug.

Michel

Wel heeeel erg toevallig dat de auto is verkocht voor export.

Rengenier

De raadkamer heeft dus bij deze bepaald dat erkenning door de RDW en ADP niets voorstelt en evenveel garantie geeft als een handgeschreven sticker met “Ik ben eerlijk” erop. Goed om te weten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond