Deel dit artikel
-

Ook radio wordt interactief

Radio luisteren gaat steeds vaker via andere apparaten dan radio. De verschuiving van analoog naar digitaal is evident. De publieke omroep levert alleen al 2,5 miljoen audiostreams per maand. En die worden straks echt interactief.

Dat vertelde directeur radio Jan Westerhof van de publieke omroep gisteren op Cross Media Café in Hilversum, dat dit keer geheel was gewijd aan vernieuwingen bij de radio. In Engeland wordt de urbanzender Radio 1Xtra van de BBC vooral via de televisie beluisterd, niet eens via internet. Miljoenen Britten luisteren radio tijdens hun werk op de pc. ’s Werelds meest beluisterde muziekstation? YouTube!

“Het is moeilijk te voorspellen welke distributietechnieken gaan domineren”, zo moest Westerhof toegeven. “We gokken in Nederland op IP en op DAB voor luisterervaring in de auto. Met DAB hopen we in 2015 tachtig procent van het land te bedekken. IP biedt meer interactieve mogelijkheden, maar DAB is goedkoper.”

Als belangrijkste ontwikkeling naast de distributie noemde Westerhof de inzet van sociale media, die ‘razendsnelle interactie’ mogelijk maken. “Het is de vervanger van de briefkaart en de telefoon.”

3FM-radio deejay Giel Beelen vertelde hoe zijn vak onder invloed van sociale media totaal is veranderd. De reacties via Twitter en Facebook zijn integraal onderdeel van de uitzending geworden. Via Tweetdeck volgt Beelen ook zijn concurrenten bij de andere zenders, zodat hij snel met programma-onderdelen en gasten kan schuiven. “Waar je voor moet waken, is dat je je te veel door de berichtenstroom laat leiden. Je moet zelf sturing aan je programma blijven geven.”

Nieuwe technieken hebben ook hun invloed op complete formats. De Britse radio futuroloog James Cridland voorspelde gisteren de ondergang van non-stop radio zoals Sky Radio. Die kan tegenwoordig niet meer zonder de knop om nummers mee over te slaan. Non-stop radio wordt steeds meer als MyRadio van diezelde Sky Radio Group. Je kunt songs en artiesten omhoog of omlaag ‘duimen’. Zo leert het station je muziekvoorkeuren kennen. Dit soort vernieuwingen heeft echter weer geen invloed op ‘personality radio’. “Niemand vraagt je of je gisteren Spotify hebt geluisterd”, zegt Cridland.

Aggregatie is wel belangrijk. Cridland heeft de industrie-brede radioplayer ontwikkeld die in Engeland nu voor alle radiostations is uitgerold. In die speler kan makkelijk tussen stations worden geschakeld en de gebruikersomgeving is identiek voor alle zenders. Cridland praat met Nederlandse radiostations over een soortgelijke oplossing.

Media-adviseur Jonathan Marks, voorheen werkzaam bij BBC en Radio Nederland Wereldomroep, ziet toekomst in andere vormen van radio: pop-up radio (tijdelijke zenders gekoppeld aan evenementen), het slim ontsluiten van audioarchieven en innovatieve koppelingen met het web.

Nu.nl heeft nu al zijn eigen app voor Spotify, die muzieknieuws koppelt aan de database van het Zweedse bedrijf. Na het lezen van de muziekrecensies kan de artiest in kwestie meteen worden beluisterd.

Deel dit bericht

2 Reacties

Jeremy

Logische ontwikkeling inderdaad. Geinig, wist niet dat je naar Youtube kon luisteren..

Bart B.

Beste Jan,

De laatste presentatie verliep misschien wel snel maar daar zat wel de grootste vernieuwing in.
Ik zag een mooie case van TVappAgency voor Absolute Radio in de UK.
Niet zozeer de technologie om een TVapp crossplatform uit te rollen maar ook de mogelijkheden voor het aansturen van een TVapp met een ‘convergence app’. Ook voor mij de eerste keer dat ik van een dergelijke app-vorm hoorde maar ik heb begrepen dat deze rechtstreeks over wifi je TVapp kan aansturen met overname van dezelfde grafische elementen. En dat is iets wat adverteerders graag willen horen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond