Deel dit artikel
-

Reacties op Nokia-pact met Microsoft kritisch, licht positief

Nederlandse ondernemers in de mobiele industrie reageren kritisch maar wel licht positief op Nokia’s beslissing om Windows als primair besturingssysteem te gaan gebruiken.

Vanochtend maakten Nokia en Microsoft de niet-exlusieve samenwerking bekend. De Finse telecomfabrikant keer terug naar de kern van zijn bestaan en gaat telefoons maken. Voor de software en diensten schakelt het Microsoft in als hofleverancier.

Emerce vroeg aan een aantal Nederlandse mobiele specialisten naar hun mening over deze ontwikkeling.

Vincent Hoogsteder – mede-oprichter Distimo

“Nokia geeft aan hun content store te gaan integreren met Windows Phone Marketplace. Windows Phone 7 Marketplace is op dit moment procentueel de snelst groeiende app store in de markt. Afgelopen Januari was er een groei van 30% in aangeboden applicaties, met een totaal van ruim 7,000 apps. Deze snelle groei laat zien dat veel ontwikkelaars enthousiast zijn over het Windows Phone platform en we zien ook veel grote namen die al op iOS en Android applicaties aanbieden binnenkomen in Phone 7 Marketplace. Later vandaag publiceren we hier nog een report over.

Door Windows Phone te gaan voeren als primair platform kan Nokia wellicht profiteren van de aandacht die dit platform onder ontwikkelaars heeft. De sterke concurrentie tussen Apple en Google op dit gebied gaat met name om het binden van goede ontwikkelaars die content maken waardoor de devices aantrekkelijker voor consumenten worden. Met deze stap gaat Nokia duidelijk gezamenlijk met Microsoft deze strijd aan tegen Apple en Google. De vraag is echter hoe Nokia met content dan nog onderscheidend kan zijn ten opzichte van andere fabrikanten die Windows Phone-telefoons maken. Daarnaast Nokia heeft een lange historie met apps, een Ovi Store met 50,000 titels en grote download volumes voor het Symbian-platform, wat zeker niet van de een op andere dag over is naar het Windows Phone-platform.

Voor ontwikkelaars is het positief om via minder platforms een zo groot mogelijk bereik te krijgen. Voorlopig betekent bovenstaande echter dan ontwikkelaars die succesvol zijn binnen Nokia Ovi Store een nieuw platform en store erbij krijgen om hun content aan de man te brengen, indien ze hun marktaandeel op Nokia telefoons willen behouden.”

Onno Bakker – mede-oprichter Ebuddy

“Wij denken dat Nokia met Windows Phone 7 een goede stap voorwaarts heeft gemaakt en dat hiermee een geduchte concurrent voor met name Android neergezet kan worden. De vraag is natuurlijk of het tij nog gekeerd kan worden, maar met zowel Nokia als Microsoft achter de partnership zou ik ze absoluut nog niet diskwalificeren.

Het zal voor het succes essentieel zijn of Nokia het ecosysteem van developers rond het platform snel kan laten uitgroeien naar een volwaardige concurrent voor Android en iOS.

Het is voor ons een goed teken dat er op dit moment consolidatie van het aantal mobiele  platformen aan het optreden is en het lijkt dat er vier winnaars aan  ontstaan zijn (iOS, Android, RIM en WP7). eBuddy heeft van origine een erg sterke marktpositie op het Nokia platform met  miljoenen gebruikers per maand wereldwijd. Met de userbase van Nokia en de technologie van Microsoft wordt het platform een stuk aantrekkelijker voor ons om voor te ontwikkelen.”

Dirk-Jan Huizingh – directeur Peperzaken

“Toen ik voor het eerst hoorde van het ‘brandende platform’ dacht ik bij mezelf, onverstandig, daar gaat de waarde van het bedrijf. Na het lezen van de statement werd ik een stuk positiever. Eindelijk iemand die de spijker op zijn kop slaat en niet bang is om open en eerlijk over te communiceren. Voor de CEO van Nokia (ex-Microsoft) lag de keuze voor Windows Phone 7 natuurlijk voor de hand.

Als de samenwerking goed op gang komt zal het een aanzienlijke bedreiging voor het Android-platform kunnen worden. Het nadeel van Android is dat er veel partijen invloed hebben en sturing daardoor soms ontbreekt. Daarbij richt Android zich niet specifiek op smartphones en/of tablets. De scope is breder. Er zijn bijvoorbeeld al demo auto’s op het Android OS. Als Nokia & Microsoft zich richten op het creëren van ‘the ultimate smartphone’ gaan ze vrijwel zeker marktaandeel van Android weg snoepen. ‘Twee manken lopen samen recht’.

Het succes van het platform zal ook worden bepaald door het aantal beschikbare devices. Op dit moment heeft Nokia ruim 80 devices in omloop met allerlei verschillende specificaties. Hierdoor is het ontwikkelen van software die op alle devices goed werkt lastig. Apple is het toonbeeld van een succesvolle strategie op dit punt. Je hoeft de gebruiker niet veel keuze te geven om het idee te creëren dat hij het voor hem ‘beste’ toestel in handen heeft.

Als Nokia & Microsoft een range van +/- 20 toestellen aanhouden dan blijft het platform beheersbaar voor developers. Dan is het voor clubs die apps laten ontwikkelen geen complete nachtmerrie om op elk toestel een goede ervaring te creëren. Dat is nu bij Android soms wel het geval.

Bellen is op een telefoon tegenwoordig bijzaak. De strijd gaat om wie de beste combinatie biedt van toestel en ecosysteem die het beste aansluit op het dagelijks leven van de consument.

Vanuit Peperzaken zijn we sinds enkele maanden bezig met het Windows Phone 7 platform en we zien een sterk onderscheidend karakter ten opzichte van de andere platformen. Gecombineerd met de aanzienlijke userbase zal dit impact hebben op het landschap.”

Guus van Knippenbergh – directeur Phasefour

“Een goed verstandshuwelijk. Microsoft brengt een grote groep ontwikkelaars, de ontwikkeltools en service als Hotmail, MSN en Bing,

Nokia veel onderliggende techniek en het mobiele bereik. High end maar zeker ook voor de sub 100 euro toestellen, waar de grootste groei zal liggen.

Dit zet Windows Phone 7 op de kaart naast het iPhone OS en met name Android. Nu nog Paypal, Twitter of Facebook toevoegen?

Android zal Nokia de komende maanden nog flink marktaandeel gaan kosten. Langer wachten was dan ook geen optie meer.

Wij zullen nu ook met Windows aan de slag gaan. Daar kunnen we niet meer omheen.”

Reacties op het web

  • Googles Vice-President of Engineering Vic Gundotra twittert: “Two turkeys do not make an Eagle
  • Analist Horace Dediu schetst het perspectief: “Rather, the more pertinent discussion should be on why license instead of build. Clearly, Nokia threw in the towel. Not because they could not build, but because their building processes could not create greatness. (…) Nokia and Microsoft may not make an Apple but neither will Android ever create the future.
  • Blogger Om Malik schrijft: “Nokia is and has always been a company that is all about hardware — that’s its DNA. It fundamentally can’t comprehend the software-driven changes being wrought in the phone industry. (…) It is desperately looking for a way to survive by finding a partnership that will help survive in the new era.

 

Deel dit bericht

2 Reacties

Morpheus

En daarmee neemt Nokia definitief afstand van het marktleiderschap.

Don van Riet

Interessant om te zien dat het ooit zo sterke Nokia merk niet voldoende is geweest om in de beleving nummer één te blijven. In feite is de merkbeleving naar onderliggende platformtechniek verschoven en is Android bijna een merk geworden. Apple daarentegen heeft zijn merknaam behouden, omdat het de enige is en blijft met zijn eigen platform. Wat was er gebeurd met de Google phone als die Android mobile had geheten? Windows 7 is makkelijk: alles met Windows wordt als Microsoft gevoeld, dus ook de komende Nokia W7 modellen. Nokia wordt hiermee de mobieltjesfabrikant voor MIcrosoft.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond