Ook reBuy kijkt (voorzichtig) naar marktplaats

reBuy, het Berlijnse bedrijf dat ook in Nederland gebruikte elektronica verkoopt, onderzoekt in Duitsland de mogelijkheden van een online marktplaats, maar weet nog niet die er ook echt gaat komen. “Als we ermee beginnen dan is het toch vooral om ons aanbod te verruimen,” zegt de gloednieuwe CEO Philipp Gattner op vragen van Emerce.
Via de marktplaats zouden ook andere leveranciers gebruikte smartphones of laptops kunnen aanbieden. Ondanks grootschalige inkoop via onder meer Engeland, heeft reBuy behoefte aan een goed gevulde inventaris van met name iPhones, veruit het populairste product.
Toch stelt Gattner (foto onder) zijn platform liever niet beschikbaar aan derden, zo moet hij eerlijkheidshalve toegeven. “Alle producten die wij verkopen worden gecontroleerd op gebreken, als we met derden werken kunnen we die garantie niet geven.”
reBuy begon ooit als ruilmarkt voor games, daar kwamen later DVD’s en boeken bij. Deze categorie is nog altijd goed voor een jaaromzet van 50 miljoen euro, en een belangrijk deel van het immense distributiecentrum in Rudow (Berlijn) is nog altijd gevuld met deze producten. CEO Gattner verwacht dat dit aandeel sterk terug gaat lopen. Vooral Duitsers kopen nog graag fysieke producten, “maar dat gaat niet jaren meer duren,” vertelt Gattner op het hoofdkantoor van reBuy aan de Potsdammerstrasse.
reBuy verlegde de koers tien jaar geleden niet voor niets naar consumentenelektronica. Consumenten kunnen hun gebruikte elektronica – smartphones, tablets en camera’s – tegen een vergoeding insturen, waarna experts die apparatuur testen en indien nodig onderdelen vervangen. Bij smartphones worden vaak nieuwe batterijen geplaatst.
reBuy ziet zich dan ook graag als onderdeel van de circulaire economie. Volgens Sophie Heldens, de in Berlijn woonachtige Country Manager Nederland, is het doel om de levensduur van producten te verlengen om zo verantwoord om te gaan met bestaande middelen.
reBuy wil dicht bij zijn kernwaarden blijven. Vandaar het gebruikte aanbod niet wordt vermengd met nieuwe producten, zoals eBay Duitsland dat doet en in Nederland Marktplaats. “We hebben er wel naar gekeken,” zegt Gattner. “Maar we vinden focus en een sterke identiteit belangrijk.”
Niet alle elektronica is geschikt. Witgoed is geen optie, zegt Gattner desgevraagd. “Een wasmachine vervoeren is kostbaar, we hebben ook naar kinderwagens gekeken, maar die hebben hetzelfde bezwaar.”
Op gebruikte producten zitten uiteraard geen hoge marges. reBuy, dat 130 miljoen omzet draait, leed jarenlang verlies en is pas sinds 2017 winstgevend. Nieuwe uitbreidingen in Europa – reBuy zit sinds 2017 in Nederland – zijn voor 2019 dan ook niet voorzien, al wordt België op termijn wel overwogen. Begin dit jaar werden Spanje en Italië toegevoegd, maar dat beschouwt Gattnernog als testlanden. Nederland en Frankrijk zijn de bestlopende markten. Nederland is goed voor 6 miljoen euro omzet.
Medeoprichter en COO Tim Fronzek leidt Emerce rond in het enorme magazijn in een buitenwijk van Berlijn. Van hieruit worden alle producten verzonden, ook naar Nederland. “We bezorgen meestal de volgende dag, voor Nederland zijn bestellingen langer onderweg.” Snelle levering is voor de klandizie ook niet noodzakelijk, zo gaat het magazijn in het weekend gewoon dicht.
reBuy (550 werknemers) beschikt over een totale opslagcapaciteit van 10.000 vierkante meter, goed voor 3 miljoen artikelen.
reBuy heeft ook nog een vestiging in Polen op twee uur rijden van Berlijn. Het gaat om een voormalige MediaMarkt dochter die vooral de kwaliteit van producten beoordeelt. Gattner: “Er valt ook wel iets te zeggen voor het centraliseren van in- en verkoop en de beoordeling van producten, als je dat uit elkaar gaat trekken wordt de logistiek ingewikkeld.”
Plannen om in Nederland of in andere landen aparte distributiecentra op te zetten zijn er dan ook niet. Het betekent iets hogere distributiekosten, maar daar kan Gattner mee leven.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond