Deel dit artikel
-

Recensenten positief over Apple iPhone

“Een significante stap vooruit ten opzichte van andere slimme telefoons”, zegt Newsweek-recensent Steven Levy over Apples iPhone. Morgen brengt Apple zijn eerste mobiele telefoon op de markt. Daarin combineert de fabrikant zijn kennis van geraffineerde van hardware en interfaces tot een computerachtige mobiele telefoon.

Al drie dagen zitten (foto) de eerste belangstellende iPhone-kopers in New York City voor de deur, te wachten tot de verkoop van het toestel morgen begint. David Clayman is de nummer drie wachtende in die rij. Op een apart weblog deelt hij zijn bevindingen van de dagen wachttijd die hij doorloopt. Net als in New York vormen de eerste wachtrijen zich ook al elders in Amerika voor de winkels van Apple en AT&T. De rijen vormen zich voor een van de meest gehypete nieuwe producten onder de markt van consumentenelectronica.

Wie niet achteraan in de rij aan hoeven te sluiten voor een iPhone zijn de recensenten van vooraanstaande Amerikaanse publicaties als Newsweek, de New York Times en de Wall Street Journal. De technologiekenners van die uitgaven legden twee weken geleden al hun eerste hand op Apples telefoon annex MP3-speler.

Gisteren verschenen de eerste recensies van de iPhone. Hoewel de journalisten hier en daar hun bedenkingen bij het toestel hebben, zijn ze in de regel positief en zien de iPhone als een toestel dat de lat voor andere fabrikanten hoger legt.

In januari 2007 kondigde Apple aan zelf een mobiele telefoon op de markt te brengen. Het doel is om een jaar na de introductie van de iPhone 10 miljoen toestel in omloop te hebben. Omgerekend, is dat is een marktaandeel van 1 procent op de markt voor mobiele telefoons. Apple-baas Steve Jobs omschrijft de telefoon als vernieuwend, innovatief en tot aan de nok toe afgeschermd met patenten.

Met T-Mobile en Vodafone in Europa?

Het toestel (demo) draait op een aangepaste versies van OS X, Apples besturingssysteem en bevat behalve een belfunctie ook alle iPod-functies. Eigenaren van het toestel kunnen via computerprogramma iTunes hun foto's, video's en MP3'tjes synchroniseren met het toestel, maar ook hun agenda en adresboek (demo).

Tevens bevat het apparaat een volledige web browser en een e-mailprogramma (dat POP en IMAP ondersteunt). Daarnaast zitten standaard twee Google-diensten in het apparaat verwerkt: directe toegang tot YouTube en Google Maps voor positionerings- maar ook routeringsinformatie. Volgens Google-baas Eric Schmidt, tevens commissaris bij Apple, zullen op termijn meer Google-diensten in de iPhone worden verwerkt. Welke dat zijn, houdt hij voor zich.

De iPhone verschijnt in twee versies. Een toestel met 4 gigabyte en een met 8 gigabyte opslagruimte. Die kosten respectievelijk 500 en 600 dollar, in combinatie met een tweejarig mobiel abonnement bij AT&T. De telefoon ondersteunt Gsm, Bluetooth en wifi. Umts-ondersteuning zit in de Amerikaanse toetsellen niet verwerkt, wel het langzame Edge. Maar zodra de iPhone in december op de Europese markt verschijnt, heeft Apple in veel landen niet eens de keuze uit Edge of Umts.

Al enkele maanden doen de geruchten de ronde als zou Apple in Europa met T-Mobile én Vodafone de iPhone op de markt brengen. Gecombineerd bedienen de operators het grootste gedeelte van de Europese landen. Bronnen van Bright.nl melden dat de gesprekken met Vodafone nog gaande zijn.

Besprekingen in tekst en beeld

Ondanks de vele multimediatoepassingen levert de telefoon daarmee niet in op batterijduur, aldus Newsweek.

De grootste initiële kritiek op de iPhone van de recensenten heeft betrekking op de langzame dataverbindingen via Edge. De kwaliteit daarvan is echter in handen van AT&T, niet van Apple. Aangezien het toestel niet over fysieke toetsen beschikt, zou ook de data-invoer (geschreven tekst) lastig zijn. Walt Mossberg van de Wall Street Journal weerlegt die kritiek en noemt het een 'non issue'.

Mossberg maakte een geschreven recensie en een gefilmde recensie:

De video-recensie van de New York Times pakt iets vermakelijker, maar niet minder kritisch uit. Een gedetailleerder verslag met ervaringen staat in de papieren krant.

 

 

iPhone kampt in Amerika met Nokia's N95 om de gunsten van de veeleisende consument. Nokia's paradepaardje kan hetzelfde als Apples toestel, zij het dat de batterij het minder lang uithoudt. Wat Nokia onderscheidt van Apple is dat de Finse telefoons op het besturingssysteem Symbian draaien. Externe programmeurs zijn daardoor vrij om zelf 06-programma's te ontwikkelen.

Op softwareportaal Getjar.com blijkt dat vooral chat- en VoIP-diensten veelgevraagde data-applicaties zijn op mobiele telefoons. Apples iPhone bevat standaard geen chat- noch een VoIP-programma. Via een omweg, via de webbrowser, zijn die alsnog te gebruiken.

Apple heeft reeds aangegeven op enig moment zijn besturingssysteem 'opener' te maken voor externe programmeurs die 'widgets' voor de iPhone willen bouwen. Wanneer en hoe heeft het bedrijf niet bekend gemaakt.

Nokia-fans publiceerden afgelopen dagen verscheidene parodieen op Apple-reclame voor de iPhone:

Apple, voorbij computers alleen

Begin dit jaar veranderde de iPod-bedenker zijn naam van Apple Computer naar Apple. Daarmee wil het bedrijf aangeven niet enkel een computerbouwer te zijn, maar een elektronicaproducent. De introductie van de iPod en bijbehorende webwinkelsoftware iTunes markeren het begin van die omslag.

Behalve een mobiele telefoon bracht Apple afgelopen maanden ook een soort decoder voor digitale televisie op de markt, Apple TV. Het kastje, dat aan de tv moet worden gekoppeld, kan betaalde films van internet downloaden en op de televisie afspelen. Maar het geeft ook direct toegang tot de mediabibliotheek op de pc of Mac. Een specifieke positionering heeft Apple vooralsnog niet met het product. Apple-baas Jobs omschrijft het als 'een hobbyproject'.

In mei 2007 was 14 procent van alle verkochte laptops in Amerika een Mac-laptop.

Beleggers en analisten geven Apple met de jaren steeds meer vertrouwen. De koers van het aandeel Apple is in 1 jaar tijd met 103 procent toegenomen. In de afgelopen 6 jaar ging de koers met 1.000 procent omhoog.

Bron foto: Shht!, overgenomen volgens Creative Commons-licentie 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond