Deel dit artikel
-

Rechter: Facebook doet voldoende om nepadvertenties te voorkomen

Facebook hoeft geen extra inspanningen te verrichten om nepadvertenties voor bitcoins waarin bekende Nederlanders figureren tegen te houden. In navolging van John de Mol waren ook presentator Rik van de Westelaken en zijn werkgever AVROTROS naar de rechter gestapt.

Sinds augustus 2019 wordt behalve John de Mol ook Van de Westelaken in verband gebracht met bitcoin en bitcoin investeringen. In de advertenties zijn hun foto en naam gebruikt zonder hun toestemming. Gebruikers die op de advertenties ingaan en bedragen betalen, ontvangen in ruil daarvoor geen bitcoins, maar zijn veelal hun geld kwijt.

Voor de nepadvertenties wordt gebruik gemaakt van cloaking. Na aanmelding en goedkeuring van een weinig verdachte advertentie wordt de landingspagina aangepast.

Nadat John de Mol een rechtszaak tegen Facebook had gewonnen, waartegen het bedrijf overigens beroep heeft ingesteld, heeft het platform naar eigen zeggen allerlei maatregelen genomen. Er is een anti-cloakingteam gevormd, Facebook heeft een aparte ‘tool’ geïnstalleerd om het melden van dit soort advertenties makkelijker te maken en procedures aangespannen tegen bedrijven die cloakingdiensten aanbieden.

De rechtbank vindt dat Facebook alles heeft gedaan wat redelijkerwijze in haar vermogen ligt om de nepadvertenties te voorkomen.

Wel moet Facebook, net als bij John de Mol, alle identificerende gegevens overleggen van de partijen die voor de advertenties verantwoordelijk zijn.

Nepadvertenties voor bitcoin met bekende Nederlanders duiken de laatste dagen wel weer massaal op bij Google Nederland. Daarin figureert niet Van de Westelaken, maar Jort Kelder.

Inmiddels draait er bij Google een campagne met als titel: ‘De Grootste Deal In Dragon’s Den Geschiedenis Die JOU Rijk Kan Maken In 7 Dagen!’. Voor de misleiding is een landingspagina via Paradelondon.uk aangemaakt, een site die zich voordoet als een webwinkel. Gebruikers komen terecht bij Cryptoboom, waar te lezen is dat ene Alice C. al 309.575 euro verdiende met bitcoins.

Deel dit bericht

1 Reactie

Wim

Dit soort advertenties zie je overal – niet alleen op Facebook.

Het lijkt mij dat een groot bedrijf als Facebook – dat hier vele duizenden euros aan verdient – extra verantwoordelijkheid heeft. De rechter zou ze moeten dwingen de verantwoordelijke adverteerder op te sporen en te verbieden nog meer te adverteren.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond