Deel dit artikel
-

Rechter: niets illegaal aan AdBlock Plus

Duitse uitgevers hebben hun zaak tegen adblocker AdBlock Plus verloren. Een rechtbank in Hamburg oordeelde dat er niets illegaals is aan het blokkeren van advertenties. Dat is nu eenmaal de vrije keuze van de gebruiker.

Het kort geding was aangespannen door de Duitse uitgeverijen Zeit Online en Handelsblatt. Die vinden dat zij inkomsten mislopen door dit soort programma’s. AdBlock Plus heeft miljoenen gebruikers. Een doorn in het oog van de uitgeverijen was ook nog dat AdBlock bepaalde advertenties wel doorlaat, zolang adverteerders maar betalen. Google, Microsoft en Amazon leggen daarvoor flinke bedragen op tafel.

Vorig jaar werd Eyeo, de maker van Adblock Plus, ook al eens gedagvaard door de Duitse mediabedrijven RTL, Axel Springer en ProSiebenSat1. Volgens Heise lopen er nog drie zaken die voor de rechter moeten komen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Eimert

Het ‘Siciliaanse’ business model van Adblock Plus vraagt volgens mij niet aan adverteerders om te betalen voor het alsnog doorlaten van advertenties, maar van netwerken (die het op hun beurt weer doorbelasten aan publishers). Oftewel, de publishers moeten Adblock Plus betalen om sommige advertenties wel door te laten. Kan me niet voorstellen dat rechter dat goedkeurt (en als rechter dat wel doet, dan ga ik eens broeden op vergelijkbare business modellen).

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond