Deel dit artikel
-

Reisorganisaties vrezen vervaldatum reisvouchers

Online reisorganisaties vrezen de aanstaande vervaldatum van reisvouchers die een jaar geleden door reisbrancheorganisatie ANVR werden uitgegeven als alternatief voor het direct terugbetalen van de talloze reizen die geannuleerd moesten worden vanwege de pandemie.

Het is op 16 maart precies een jaar geleden dat reisrestricties werden afgekondigd en vouchers voor geboekte reizen werden uitgegeven. Met de reisbranche werd toen afgesproken dat die tegoedbonnen na een jaar moesten worden terugbetaald of gebruikt voor het boeken van een nieuwe vakantie.

Nieuwe vakanties worden echter nauwelijks geboekt vanwege aanhoudende reisrestricties. Reisorganisaties zijn voor uitbetalingen aangewezen op het Voucherfonds van de overheid. Het voucherfonds leent de bedrijven 80 procent van het bedrag waar consumenten recht op hebben. Maar het fonds moet nog goedgekeurd worden door de Tweede Kamer en de Europese Unie.

De kans is groot dat reisorganisaties het geld niet kunnen terugbetalen. Bijna de helft van de voucherhouders wil het geld terug, ook al heeft men begrip voor de benarde situatie van reisorganisaties. 38 procent zou daarvoor zelfs naar de geschillencommissie of de rechter willen stappen, zo blijkt uit een onderzoek van rechtsbijstandsverzekeraar Arag.

Momenteel staat er nog 600 tot 650 miljoen euro aan reisvouchers open, volgens de ANVR en de Stichting Garantiefonds Reisgelden. Het merendeel van de vouchers vervalt nog vóór de zomer.

Bij voucherplatform Checkkie.nl verloopt 73 procent van de bij hen geregistreerde vouchers voor juni 2021. Deze vouchers vertegenwoordigen een waarde van 438 miljoen euro.

Boekingssite Zoover heeft ruim 3500 vouchers reeds uitbetaald, omgerekend zo’n 5 miljoen euro.

Corendon heeft daarentegen aan de Autoriteit Consument & Markt laten weten dat het momenteel niet in staat is om de eerste vouchers terug te betalen. In de afgelopen maanden heeft de reisorganisator al 15 miljoen euro aan vouchers terugbetaald, maar de bodem is in zicht, met nog zo’n 6500 vouchers te gaan. Voor andere reisorganisaties lag de piek van geannuleerde vakanties lag in mei.

Een groep onafhankelijke reisbureaus, waaronder D-reizen, zegt dat zij miljoenen te weinig steun krijgen. Zij spannen dinsdag een kort geding aan tegen SGR, Stichting Garantiefonds Reisgelden.

Omdat D-reizen niet zelf pakketreizen aanbiedt en slechts een bemiddelaar is, dreigt het bedrijf achter het net te vissen bij het voucherfonds. De overheid had volgens het bedrijf beloofd dat alle levensvatbare reisondernemingen er gebruik van mogen maken.

Autoriteit Consument & Markt (ACM) constateert dat de meeste grote reisaanbieders de noodzakelijke voorbereidingen hebben getroffen om consumenten actief en binnen de afgesproken termijn van een jaar de reissom terug te betalen. Daarnaast is de voucher gedekt door het garantiefonds waarbij de aanbieder van pakketreizen verplicht is aangesloten.

De ACM houdt de reisaanbieders in de gaten. Zo moeten zij consumenten wijzen op hun recht op terugbetaling, de termijn en de wijze van uitbetaling.

Met ingang van 1 januari 2021 is de reisbranche gestopt met het uitgeven van vouchers voor nieuw geboekte pakketreizen. Dit betekent dat alle aanbieders van pakketreizen consumenten binnen 14 dagen hun geld moeten terugbetalen als de aanbieder de reis annuleert.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond