Deel dit artikel
-

Rekenkracht Bitcoin netwerk daalt door Kazachstan

De wereldwijde rekenkracht van het Bitcoin-netwerk is sterk gedaald door de massaprotesten in Kazachstan. Tijdens die rellen werd het internet woensdag volledig afgesloten.

Kazachstan werd vorig jaar ’s werelds op een na grootste centrum voor het delven van cryptomunten na de Verenigde Staten. Dat was het gevolg van repressieve maatregelen die China tegen de crypto-industrie heeft ingevoerd. Veel delvers vertrokken naar het buitenland.

In augustus vorig jaar was Kazachstan al goed voor 18 procent van de wereldwijde hashrate, de hoeveelheid rekenkracht die wordt gebruikt door computers die zijn aangesloten op het Bitcoin-netwerk.

De crypto-mijnboerderijen van Kazachstan worden meestal aangedreven door verouderde kolencentrales en zijn daarmee nog vervuilender dan ze al waren. Het ministerie van Energie besloot vorig jaar dat de cryptomijnbouw tot 1,2 GWt stroom kan verbruiken, ongeveer 8 procent van de totale opwekkingscapaciteit van Kazachstan.

De daling van de hashrate staat los van de dalende koers van de Bitcoin, die donderdag voor het eerst sinds lange tijd onder de 43.000 dollar schoot. De reden hiervan is dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente wil verhogen om de oplopende inflatie te bestrijden. Sparen wordt dan weer aantrekkelijker.

De waarde van cryptovaluta daalt al langer. Vorig jaar werd nog voorspeld dat de Bitcoin de 100.000 dollar zou aantikken, maar de munt krijgt steeds meer concurrentie van alternatieve cryptomunten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond