Deel dit artikel
-

Nederlandse tech startups hebben steeds slechtere uitgangspositie dan buitenlandse concurrenten

Minister-president Rutte en minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat zijn vandaag aanwezig bij State of Dutch Tech 2023Together in Transitions in Den Haag. Tijdens dit evenement van Techleap.nl wordt gesproken over hoe het Nederlandse tech ecosysteem ervoor staat en wat Nederlandse tech startups nodig hebben om te groeien en impact te maken, in onder meer de energietransitie.

De boodschap is niet al te positief. Nederlandse startups lopen volgens Techleap steeds meer achter op hun concurrenten in omringende Europese landen, de Verenigde Staten en Azië. Om concurrerend te blijven moet er ingezet worden op de ontwikkeling van deeptech. Ook het stimuleren van de groei en het succespercentage van startups door meer kapitaal beschikbaar te stellen en talent aan te trekken is essentieel.

Uit het rapport dat vandaag aan Rutte en Adriaansens wordt overhandigd blijkt dat Nederland het aflegt ten opzichte van sterk groeiende tech startup ecosystemen in bijvoorbeeld Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Het State of Dutch Tech rapport signaleert in het algemeen een groei van het Nederlandse ecosysteem in de afgelopen jaren, maar onder andere op gebied van kapitaal is een zorgwekkende trend zichtbaar. Nederlandse startups ontvangen structureel minder investeringen dan concurrenten uit andere Europese landen.

De gemiddelde financiering was in Nederland in 2022 slechts 0,26 miljoen euro per startup. Daarmee blijven Nederlandse ondernemers sterk achter ten opzichte van Zweden (0,90 miljoen per startup), Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk (beiden 0,67 miljoen). Ook Duitsland (0,55 miljoen) blijft Nederland ruim voor. Bovendien was in 2022 de helft minder geld beschikbaar voor Nederlandse startups in vergelijking met recordjaar 2021.

‘Nederland moet een techland willen zijn. Iedere sector krijgt zijn ‘Tesla’, bunq, Picnic of Moderna. Tech is heel strategisch geworden, en ondernemers maken een steeds grotere impact in alle sectoren. Daarom moet tech over de hele linie onderdeel worden van economisch en industrieel beleid’, aldus Constantijn van Oranje, Special Envoy van Techleap.nl.

Nederland staat in de top 3 van landen die hun techbanen moeilijk weten te vervullen in Europa. Het percentage van moeilijk te vervullen banen in tech is gegroeid tot 59 procent. Gemiddeld duurt het voor de meeste tech vacatures al meer dat 60 dagen voordat ze ingevuld zijn. Ondanks ontslagrondes bij enkele grote tech bedrijven blijft dit percentage en de tijdsduur van ongevulde vacatures stijgen.

Diversiteit blijft een heikel punt binnen de sector. Vrouwen vertegenwoordigen slechts 10 procent van het Nederlands techondernemerslandschap, en ook investeringen in vrouwelijke techondernemers blijven achter. Slechts 0,7 procent van de durfkapitaalinvesteringen komt bij ondernemingen met een vrouwelijk oprichtersteam terecht. Techleap.nl stelt dat een focus op diversiteit en inclusie noodzakelijk is. Datacollectie door techbedrijven en een diversiteitsbeleid bij investeerders moeten hieraan bijdragen.

De aanlooptijd van spin-offs is lang door de complexiteit van onderzoek en ontwikkeling en door contractonderhandelingen met kennisinstellingen over intellectuele-eigendomsrechten. Transparante standaardcontracten voor spin-offs zouden heel veel tijd besparen. De afspraak om deze te gaan gebruiken door de universiteiten wordt vandaag aangekondigd tijdens het The State of Dutch Tech 2023 event.

Het rapport noemt de regionale specialisaties en onderlinge samenwerking tussen de lokale hubs als positieve ontwikkeling. Hiermee wordt de regionale ontwikkeling verder gestimuleerd, terwijl er geprofiteerd wordt van het landelijke netwerk. Opvallend is ook de groei van de Nederlandse
techsector buiten de Randstad en Brainport. Vooral de lokale techhubs zorgen voor deze aanwas.

Binnen Techleap.nl werken overheden, kennisinstellingen, startups, financiers en bedrijven samen om het ecosysteem voor Nederlandse startups en scale-ups te ondersteunen en te versterken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond