Deel dit artikel
-

Schrijvende, sprekende computers worden goedkoper

Een nieuwe generatie digitale en creatieve diensten staat op het punt door te breken. De tarieven voor digitale grondstoffen en virtuele programmeurs en designers gaan in rap tempo omlaag.

Dat volgt uit de prijsverlagingen die OpenAI aankondigt voor het gebruik van de API die zijn immense AI-modellen voor GPT-3 ontsluit. Daaronder ook het veelgebruikte davinci-model.

In lekentaal gaat het hier om digitale grondstoffen voor de bouw van nieuwe digitale producten en diensten. GPT is een taalmodel met 175 miljard parameters die snápt wat hij leest c.q. hoort en daar met inhoudelijke relevante, passende antwoorden op kan reageren. De publieke API van versie 3, ‘die alles veranderde’, kwam begin dit jaar uit. OpenAI is een non-profit die werkt met donaties, onder andere van mede-oprichter Elon Musk, om inherent goede kunstmatige intelligentie te propageren.

De prijsverlagingen gelden vanaf 1 september en zijn wezenlijk, want het gaat om halveringen van de API-tarieven of meer.

Machine learning kan de taalmodellen gaan gebruiken om verschillende soorten Voorbeelden: verhalen, softwarecode, juridische documenten, vertalingen, wiskunde, zoek- en analyseopdrachten en daadwerkelijk de bouw van apps en designs.

Hoe simpel het gebruik ook lijkt, de formulering van de opdracht neemt nauw.

Een bedrijf als Jasper.ai gebruikt GPT-3 om unieke marketingteksten voor website te laten schrijven. In 25 talen. Het is even goed denkbaar, dat computers delen van klantenservice gaan overnemen.

Bedrijven als Amazon, Meta en Nvidia publiceerden elk ook hun zelf geschoolde taalmodellen. Onderzoekers bouwden een eigen open variant, BLOOM.

De grafische variant op GPT heet DALL-E2 en doet onder kenners net zoveel stof opwaaien. Binnenkort kan iedereen die maar wil unieke, haarscherpe foto’s, muziek en video’s genereren met kunstmatige intelligente voor een paar cent per productie. Dat stellen kenners van fondsbeheerder ARK Invest na grondige technische analyses.

“Een menselijk grafisch designer doet er ruim vijf uur over om een bepaalde afbeelding te maken” (die luidde: “Albert Einstein wearing VR goggles in a galaxy in the style of an oil painting by Vincent van Gogh”). Tegen een uurtarief van 29 dollar kost dat dus 150 dollar. DALL-E2 doet er 22 seconden over op een A100. Dat levert een kostprijs op van 0,01 cent.

Een A100 is een speciaal soort computerchip, meer in het bijzonder: een grafische processor. Het is gebleken dat deze zit uitstekend lenen voor AI-rekenwerk. Er dienen zich echter nieuwe soorten chips aan die zijn gespecialiseerd in werken met kunstmatige intelligentie. Een toegankelijke uitleg van deze ontwikkeling:

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Ergens in de komende weken of maanden zou GPT-4 verschijnen.

Wetenschappers hebben moeite met GPT-3 omdat het niet open source is, maar verstopt zit achter een API. Dat maakt het voor hen onmogelijk om het model te toetsen.

Foto: Paul Hudson (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond