Deel dit artikel
-

‘Thuiskopie-heffing op tablets en pc’s ook onrechtmatig’

De uitspraak gisteren van de rechtbank Den Haag dat De Stichting Thuiskopie alleen geld mag innen voor dvd’s en cd’s die bestemd zijn voor privégebruik, heeft ook consequenties voor de tijdelijke heffing die sinds 1 januari geldt voor mobiele telefoons, tablets en computers. Dat zegt Arnout Groen, de advocaat die namens importeur Imation het kort geding tegen de Stichting Thuiskopie had aangespannen.

“Het vonnis kun je ook vertalen naar andere dragers, ook daarvoor geldt dat alleen een heffing is toegestaan voor privégebruik”, zegt hij tegen Emerce.

Sinds 1 januari geldt een (tijdelijke) heffing op opneembare apparatuur die in sommige gevallen wel tot vijf euro kan oplopen. Het kabinet wilde aanvankelijk de thuiskopieheffingen per 1 januari 2013 afschaffen en vervangen door een systeem dat beter inspeelt op technologische ontwikkelingen. De Tweede Kamer wees die wijziging af, met als gevolg dat het stelsel van thuiskopieheffingen voorlopig in stand moet blijven, in afwachting van nieuwe besluitvorming. Europese regels bepalen dat auteurs recht hebben op een billijke vergoeding voor schade die ontstaat doordat een lidstaat thuiskopieën toestaat.

De Europese wet maakt echter een uitzondering voor zakelijk gebruik. Voor november staat daarom een bodemprocedure op de rol die Groen namens HP, Dell en Acer en anderen gaat voeren tegen Nederlandse Staat en de Stichting Thuiskopie. Zij verzetten zich om dezelfde redenen als Imation tegen de nieuwe heffing.

Eerder hebben de FIAR CE (fabrikanten, importeurs en agenten van audio en visuele media), branchevereniging ICT~Office (tegenwoordig Nederland ICT) en STOBI (producenten, importeurs en distributeurs van informatiedragers) hun ongenoegen kenbaar gemaakt.

Inmiddels heeft de Stichting Thuiskopie laten weten dat men in hoger beroep zal gaan. Groen geeft de stichting weinig kans. ‘Er ligt niet alleen een Nederlands, maar al langer een Europees vonnis dat onderscheid maakt tussen privé en zakelijk gebruik.”

Groen wil ook af van de wijze waarop de Stichting Thuiskopie nu geld int. “Importeurs en producenten moesten op voorhand betalen en konden achteraf geld terugvorderen als er sprake was van zakelijk gebruik, iets dat door de juridische onzekerheid sowieso niet gebeurde. Het is alsof je aan het begin van de Overtoom in Amsterdam tol moet betalen en die tol aan het eind van de Overtoom weer mag terugvorderen.  Mijn cliënten willen best meewerken aan een systeem waarbij zij aantonen welk percentage voor zakelijke doeleinden is geleverd. Voorschieten is uit den boze.”

 

Deel dit bericht

6 Reacties

Paul Haarman

Het blijft een gotspe dat consumenten en/of bedrijven moeten betalen aan een bureaucratisch insitituut als de Stichting de Thuiskopie terwijl de geinde gelden nooit op een eerlijke wijze verdeeld kunnen worden aan de rechthebbenden. Wanneer er geen direct verband bestaat tussen het gekopieerde en de betaling van auteursrechten zijn we alleen maar bezig een ambtelijk apparaat in stand te houden. Schaf deze belasting af, want dat is het. We geven ook verkapt een goedkeuring aan illigaal kopieeren en dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Arnoud de Vries

Het is zoiets als: je bent eigenaar van een auto die harder kan rijden dan 130. Nu krijgt iedereen die zo’n auto heeft op voorhand een kleine boete, want, is de redenatie, je hebt immers de mogelijkheid om gebruik te maken van de capaciteit om harder te rijden dan is toegestaan!
Zelfde als BUMA-Stemra, stg. reprorechten etc.
Maar…misschien gebruik ik thuis al deze mogelijkheden enkel om mijn eigen producties op te slaan, af te spelen, uit te printen, te kopieëren etc.
Moet ik dan ook voor mijn eigen creaties gaan betalen!!!!
Hoe betalen al die stichtingen de makers?
Als ik een cd kopieer van Michael Jackson, wordt er dan 10 cent naar zijn familie overgemaakt?
Of…en nieuwe pop-band heeft een nummer gemaakt en wil nu graag bekendheid, dus gaan ze met hun opgenomen nummer naar de radio….het nummer wordt uitgezonden en in een café om de hoek staat de radio aan. Een klant merkt het leuke nummer op en gaat opzoek naar de cd om deze te kopen. Vervolgens betaalt de radiozender aan o.a. BUMA en het café aan BUMA-Stemra en betaalt de klant thuiskopieheffing. GROTE ONZIN!!!!!!!!!!!!
Opheffen al deze nonsens! Zielig!

PeterHenry

Idd afschaffen die nonsens. Ik betaal toch al rechten voor de muziek die ik koop. En dus rechten voor evt de laptop waarop ik hem afspeel omdat deze een hard drive heeft en nog een keer voor het cd’tje omdat ik het origineel wil houden en een prive kopie maak. Owja en als ik het op mijn telefoon wil afspelen heb ik daar ook nog een keer heffing op betaalt. Het is gewoon illegaal wat ze doen want ze doen het in naam van de artiesten maar die hebben er nog nooit een cent van gezien.

Paul

De regering is continue op zoek naar manieren om het volk als slaaf te gebruiken, in tijden van recesie schijnt het dat de regering een vrijbrief heeft om de bevolking kaal te plukken.
Een verlaging van belastingen komt de koopkracht ten goede.
Afschaffing van heffingen zoals de thuiskopie heffing, is een must aangezien het al rechtelijk is bewezen dat het niet kan.
De media industrie is al rijk en machtig genoeg.
GENOEG IS GENOEG.

Alblas

Onzin dat ik voor een mobieltje van 38 euro 6 ,05 moet betalen voor thuiskopieheffing, terwijl ik geen gebruik maak van internet en niets download. Hoe kan ik die 6,05 euro terugvorderen?

Termie

Hoe kan het in gods naam dat bij de ene leverancier (Wehkamp) € 6.02 en bij de andere (Mediamarkt) € 2.60 voor hetzelfde apparaat thuiskopieheffing MOET afdragen? Het gewoon “natte vinger werk”. Ze weten dat het niet werkt, maar INNEN? Ja, het is toch “recessie”. Voor ONS je 🙁

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond