Deel dit artikel
-

‘Startups zijn de snelstgroeiende banenmotor van de Nederlandse economie’

Startups zijn de snelstgroeiende banenmotor van de Nederlandse economie. Dat blijkt uit een nieuw rapport van startup analytics & intelligence bedrijf Dealroom.co, ondersteund door StartupDelta en CBRE.

De Nederlandse economie telt ten minste 4311 startups, scaleups en grownups en samen leveren zij 108.000 landelijke banen. Alleen al het laatste twee jaar zijn er 19.700 banen bijgekomen.

Meer dan de helft van de 19.700 nieuwe banen zijn afkomstig van bedrijven jonger dan 10 jaar. Bedrijven tussen de 5 en 10 jaar oud creëren volgens de onderzoekers relatief gezien de meeste banen.

Hoewel Amsterdam ruimschoots de grootste stad is qua startup banen, is 66 procent van de startup banen buiten de hoofdstad gerealiseerd.

Sinds 2013 hebben Nederlandse startups 44 miljard euro aan waarde gecreëerd, met dank aan betaalverwerker Adyen. Nederland staat hiermee op de vierde plaats in Europa, vlak na Zweden (48 miljard) en Duitsland (63 miljard) en ver na het Verenigd Koninkrijk (210 miljard).

81 procent van de 4311 bedrijven die zijn onderzocht hebben het aantal werknemers zien groeien. Slechts 15 procent heeft het aantal zien dalen. De meest riskante fase voor een startup zijn de beginjaren.

Wel zijn grote successen nodig om durfkapitaal (venture capital) aan te trekken. Na Booking.com en TomTom in 2008, zijn er nog eens 10 bedrijven met een waarde van 1 miljard euro of meer gecreëerd in Nederland: gemiddeld één unicorn per jaar. Ter vergelijking, in het Verenigd Koninkrijk is dit er één elke maand. Nederland doet het relatief goed, maar dit succes is nog geconcentreerd rondom enkele bedrijven en dus kwetsbaar.

Iets minder dan de helft van de bedrijven is niet gevestigd in kantoorgebouwen, maar in woningen of bedrijfsverzamelgebouwen. Vooral jonge startups zijn gevestigd in andere gebouwen dan kantoren.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond