Deel dit artikel
-

Stella Assange: ‘Bitcoin maakte WikiLeaks mogelijk’

De spionagewet uit 1917 wordt misbruikt om journalisten die de belangen van de VS bedreigen, te kunnen muilkorven. Dat vertelde Stella Morris, de vrouw van Julian Assange van WikiLeaks, vanmiddag op Bitcoin Amsterdam, een tweedaags congres in de Westergasfabriek dat geheel gewijd is aan Bitcoin.

Bitcoin speelde een belangrijke rol in de financiering van WikiLeaks nadat credit card maatschappijen en PayPal WikiLeaks in de ban deden. Het was de enige manier om aan financiering te komen, aldus Morris.

Julian Assange begreep als journalist het belang van anonimiteit van bronnen en cryptografie was de manier om dat te garanderen. “Daardoor kon Wikileaks zaken onthullen die voorheen niet mogelijk waren.”

Dit voorjaar werd beslist dat de Australische oprichter van het klokkenluidersplatform WikiLeaks door Groot-Brittannië mag worden uitgeleverd aan de VS. De Amerikaanse justitie wil Assange berechten voor het publiceren van talrijke militaire geheime documenten en spionage. Assange is in hoger beroep gegaan.

Assange werd in 2010, vier jaar na de oprichting van WikiLeaks, als verdachte aangemerkt in Zweden na klachten van twee vrouwen over seksuele gedragingen. Hij werd in Londen aangehouden, en werd op borgtocht vrijgelaten. Omdat hij vreesde dat hij zou worden uitgeleverd aan de VS kreeg hij enige jaren bescherming van de ambassade van Ecuador.

Assange zit al sinds 2019 vast in Belmarsh, het Britse Guantánamo, in totale isolatie, voor onbepaalde duur, zonder enige vorm van beschuldiging. Hij heeft nu ook Covid, zijn leven is in gevaar, zegt Morris. “Dit is een politieke zaak.”

Het proces van Assange is een aanfluiting van elk rechtsprincipe, zegt Morris. Zijn misdaad was niet anders dan het onthullen van oorlogsmisdaden in Afghanistan en Irak. Er hangt een gevangenis van 175 jaar boven zijn hoofd.

Assange is inmiddels genomineerd voor de zogenoemde Sacharovprijs van het Europees Parlement (EP) voor dissidenten. Veertig Europese parlementsleden hebben hun handtekening onder zijn voordracht gezet.

Meer dan 3600 mensen vormden afgelopen weekend als protest een menselijke keten rond het parlement in Londen. “Julian kan dit winnen, als hij vrijgelaten wordt.”

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond