Deel dit artikel
-

Sterren.nl mag op DAB+ blijven

De radiozender Sterren.nl mag voorlopig via DAB Radio worden doorgegeven. Dat heeft de Raad van State bepaald. RadioCorp, het bedrijf achter de commerciële zender 100% NL, wilde dat het Commissariaat voor de Media handhavend zou optreden tegen de verspreiding van de zender.

Aan de NPO is, net als aan de commerciële zenders, een eigen kavel binnen DAB+ toegewezen. NPO moet daarop de kanalen NPO 1 tot en met 5 uitzenden en nog minimaal vier andere kanalen naar eigen keuze.

Sinds 1 januari 2016 zendt NPO via DAB+ onder meer het kanaal SterrenNL uit. De programmering van dit kanaal wordt geheel verzorgd door AVROTROS. RadioCorp betoogde dat het uitzenden van het kanaal leidt tot oneerlijke concurrentie waar de bedrijfsvoering van RadioCorp onder lijdt. Er was goedkeuring nodig voor de verspreiding van SterrenNL via DAB+. Het commissariaat, NPO en AVROTROS nemen het standpunt in dat SterrenNL geen nieuw kanaal is. Voor de verspreiding via internet en televisie (digitale kabel) was al goedkeuring verleend.

De rechtbank heeft eerder geoordeeld dat in de huidige situatie schaarste bestaat op het DAB+netwerk en dat daarom het kanaal SterrenNL niet zonder toestemming mag worden verspreid. De rechtbank heeft het Commissariaat opgedragen om uiterlijk op 25 januari 2019 een nieuw handhavingsbesluit te nemen met inachtneming van dit oordeel. Tot dusverre vond het commissariaat dat niet nodig.

De Raad van State vindt dat ook niet. ‘Hoewel niet is uitgesloten dat SterrenNL beetje bij beetje kleine hoeveelheden luisteraars overneemt van 100%NL, weegt dat niet op tegen de gevolgen die het uit de lucht gaan van een zender als SterrenNL zal hebben, namelijk dat een groot deel van het, zo niet het gehele, bestand aan luisteraars zal overstappen naar een ander kanaal. Ook weegt mee dat RadioCorp ter zitting heeft toegelicht dat de concurrentie van SterrenNL er waarschijnlijk toe zal leiden dat 100%NL over twee tot drie jaar verliesgevend zal worden. Directe gevolgen voor de bedrijfsvoering op korte termijn zijn echter niet duidelijk geworden.’

Deel dit bericht

1 Reactie

Jaap

Ik zou als 100%NL beter mijn best doen ipv. proberen Sterren.Nl te elimineren

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond