Deel dit artikel
-

Streaming video groter dan kabel-tv en bioscoop

Consumenten geven meer geld uit aan Netflix-achtige diensten dan aan bioscoopbezoek. Bovendien hebben online videotheken meer abonnees dan kabelbedrijven. Die trend naar meer digitaal thuisvermaak lijkt ook niet meer te keren.

Internationale jaarcijfers (PDF) van de Motion Picture Association of America (MPAA) laten zien dat digitale media en distributie helemaal zijn doorgebroken in de entertainmentindustrie. Onderzoek naar consumentenbestedingen laten zien dat er wereldwijd voor 96,8 miljard dollar aan video-entertainment is uitgegeven in 2018. Dat is de optelsom van thuisvermaak en in bioscopen.

Een nadere blik op die cijfers laat zien dat analoge activiteiten op alle fronten inzakken. Of het nu gaat om televisie, DVD’s of analoge bioscoopschermen. Ze laten allemaal omzetdaling zien.

Consumenten gaven in 2018 41 miljard dollar uit aan tickets voor bioscopen. Dat is een procent meer dan in 2017 en laat zien dat er plaats is voor deze vorm van vermaak in het digitaliserende medialandschap. Echter, digitaal thuisvermaak via Netflix en varianten als Videoland groeien hard. Daar gaf men vorig jaar 42 miljard dollar aan uit, een stijging van 29,5 procent.

Dat komt simpelweg omdat meer mensen abonnementen nemen bij dit soort diensten. Wereldwijd steeg dat met 27 procent tot 613 miljoen. Kabeltelevisie van Ziggo-achtigen zagen hun abonneebestanden daarentegen juist dalen, met twee procent tot 556 miljoen.

Dit figuur geeft de verhoudingen en ontwikkelingen beter weer:

De cijfers van de MPAA laten ook zien dat er een correlatie is tussen de opkomst van online videodiensten en het gegeven dat zij steeds meer eigen producties maken. Hoe aantrekkelijker de eigen producties, hoe meer klanten de online diensten trekken.

Dit is voor RTL Group de reden om zwaar in te zetten op de uitbouw van zijn eigen videodiensten met meer eigen content. CEO Bert Habets wil zijn digitale klantenbestand voor Videoland c.s. binnen drie jaar verdrievoudigen tot drie miljoen. Om de kosten daarvoor in de hand te houden, voegt hij de VOD-platformen uit de verschillende landen samen in één technisch platform.

Foto: axio (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond