Deel dit artikel
-

Stunt Fortnite krijgt zeker een staartje, ook Google voor de rechter gesleept

De stunt die Epic Games gisteren uithaalde door stiekem een eigen niet toegestane betaaloptie in zijn iOS app te stoppen, waardoor Apple de app wel moest verwijderen uit zijn appwinkel en Epic meteen naar de rechter stapte, krijgt zeer beslist een staartje. Er heerst alom grote onvrede over het verdienmodel van Apple.

In navolging van Apple heeft ook Google Fortnite uit de Play Store gehaald en heeft Epic Games ook Google aangeklaagd. Google laat weten dat als ontwikkelaars kiezen voor de Play Store, zij moeten voldoen aan voorwaarden om iedereen een gelijke kans te geven.

Het spel keert voorlopig niet terug in de appwinkels. Nieuwe spelers kunnen het spel niet meer downloaden. Ook krijgen bestaande spelers geen updates meer.

Dat gaat Epic erg veel geld kosten. Volgens meetbedrijf Sensor Tower waren er alleen al afgelopen maand 2,4 miljoen iOS installaties en genereerde het spel 43,4 miljoen dollar omzet in de App Store.

Niet alleen zet Epic 350 miljoen geregistreerde spelers in de kou, de belangrijkste bron van inkomsten is weggevallen. Vorig jaar leverde Fortnite Epic Games zelf 1,8 miljard dollar op,

Maar Apple is volgens Epic geworden waar het ooit tegen streed: de kolos die markten wil controleren, de concurrentie blokkeert en innovatie verstikt. ‘Apple is groter, krachtiger, en verderfelijker dan de monopolisten van weleer.’

Of Epic de rechtszaak gaat winnen, is nog maar zeer de vraag. Per slot van rekening kende Epic Games de voorwaarden van beide appwinkels maar al te goed. Maar indirect zou Epic weleens een revolte in gang kunnen zetten.

Macquarie Research constateerde in 2018 al een groeiende ontevredenheid onder met name game-ontwikkelaars over het verdienmodel van Apple. Netflix vond al eerder een uitweg: als gebruikers een abonnement willen afsluiten worden ze omgeleid naar een externe webpagina, waar ze ook kunnen betalen.

Partners die het altijd goed konden vinden met Apple, morrelen eveneens aan de deur. Een dezer dagen maakte Sheryl Sandberg, chief operating officer van Facebook, zich openlijk boos over het herhaaldelijk weigeren van een gamingapp omdat die zou concurreren met Apples eigen Arcade platform.

Microsoft besloot eerder zijn XCloud gamedienst voorlopig niet via iOS aanbieden omdat er te veel beperkingen worden opgelegd.

Soms is Apple bereid tot een compromis: Apple halveerde in 2016 de gebruikelijke App Store-commissie van 30 procent voor Amazon, die in ruil daarvoor zijn Prime Video-streamingdienst voor iPhone, iPad en Apple TV uitbracht. Uit interne mails blijkt dat Apple voor andere partners al eens een hoger percentage van de omzet overwoog, tot wel 40 procent.

Er loopt momenteel een onderzoek van de EU naar de dominante marktpositie van Apple en in de VS wordt het bedrijf (samen met andere techreuzen) onder de loep genomen door het Amerikaanse Ministerie van Justitie. De stunt van Epic Games komt dus op een wel erg gelegen moment, want mogelijk krijgt Epic versterking van andere game-ontwikkelaars.

Het is echter onduidelijk hoe Apple zijn critici tegemoet kan komen. Apple zal niet snel toestaan dat apps buiten de App Store om kunnen worden geïnstalleerd, zoals bij macOS, omwille van de veiligheid. Ook zal Apple niet bereid zijn om zijn commissie te verlagen. De omzet uit dienst bedraagt nu al 13,1 miljard dollar per kwartaal. Het grootste bedrag verdient Apple aan commissies over in-app aankopen. Het is ook niet onredelijk van Apple om een vergoeding te vragen voor de ontwikkeling en het beheer van de appwinkel.

Deel dit bericht

1 Reactie

Jef Martens - Artens

Tien jaar geleden studeerde ik af op het onderwerp app marktplaatsen. Er is niets veranderd in de structuur en functionaliteit. Het volume is wat groter, maar de afdracht is onevenredig groot. Eerdere marktplaatsen kenden een vaste prijs of certificeringskosten voor de veiligheid.
Het marktmodel van de walled garden is nog steeds het meest populair en winstgevend; hopelijk wordt nu de breuk geforceerd voor andere modellen en netto lagere kosten, voor eindgebruiker en ontwikkelaar.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond