Deel dit artikel
-

Talpa’s Juke moet de NLZiet van de radio worden

Talpa wil via het Juke audioplatform ook toegang bieden aan concurrenten. Dat vertelde Marc Adriani, directeur radio van Talpa Network, gisteren tijdens het laatste Cross Media Café van 2019 bij Beeld en Geluid in Hilversum. “We moeten minder afhankelijk worden van buitenlandse platforms.”

Als Nederlanders digitaal naar de radio luisteren, doen ze dat vooral via platforms van derden, zoals Nederland.FM, Spotify, de apparatuur van Sonos of TuneIn. Daar zitten nadelen aan. Adriani: “Stel dat een Amerikaanse partij als TuneIn Nederland niet meer interessant vindt, dan heb je kans dat Nederlanders andere zenders gaan opzetten.”

Juke, ooit het audioplatform van MediaMarkt, biedt nu al toegang tot onder meer de streams van de Nederlandse publieke radio omroepen. “Je kunt via Juke al naar Radio 1, QMusic en NPO podcasts luisteren. Derden kunnen als zij dat willen ook een eigen visuele omgeving creëren.”

Juke moet, met andere woorden, een soort NLZiet voor de radio worden, al werd gisteren al snel duidelijk waarom. Via Juke kun je als adverteerder gepersonaliseerde reclames aanbieden, waarin bijvoorbeeld de woonplaats van de luisteraar wordt genoemd die kan worden achterhaald via het IP adres. FM Radio en ook DAB bieden die mogelijkheid niet.

Liedewij Hentenaar, directeur van Radio Advies Bureau (RAB), constateert dat steeds meer naar radio wordt geluisterd via de smartphone. Ook de slimme luidspreker staat al bij 8 procent bij de Nederlandse huishoudens en wordt vooral gebruikt om naar radio te luisteren.

Opvallend is dat ondanks de opmars van on demand radio het merendeel van de Nederlanders (70 procent) nog gewoon naar live radio luistert. Hentenaar constateert ook dat adverteerders achterblijven. Zij doen te weinig een audio branding (een eigen geluid) en zijn niet ‘sonic ready’.

Sterker nog: bij BNR zagen ze sinds 2016 dat adverteerders bij traditionele radio wegliepen. En dus besloot eigenaar FD Mediagroep veel meer in te zetten op audio on demand, zoals podcasts.

Nieuw bij BNR is de SMART Radio-technologie waarmee een persoonlijke playlist kan worden gemaakt op basis van interesses. Daarbij wordt zelfs kunstmatige intelligentie ingezet. Joeri Nortier, Product Manager Digitaal, vertelde gisteren dat er wordt gezocht naar een verdienmodel, want dat is er nog niet. “We denken aan een mix van audio advertenties en sponsoring.”

Ook Jurre Bosman, directeur Audio NPO, constateert een groeiende belangstelling voor on demand. Het biedt mogelijkheden voor verdieping die traditionele radio nogal eens laat liggen. “Onze uitdaging is om met podcasts evenveel waardering te krijgen als live radio.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond