Deel dit artikel
-

Teeven wil downloaden auteursrechtelijk beschermd materiaal verbieden

Staatssecretaris Teeven van Justitie wil het downloaden van auteursrechtelijk beschermde films, muziek en e-boeken aanpakken. Op dit moment is downloaden in Nederland legaal. Het uploaden van onrechtmatige content, is illegaal.

Teeven beschrijft in een brief aan de Tweede Kamer, zo meldt RTL, zijn plannen rondom het aanpakken van het downloaden van beschermd materiaal. Een persvoorlichter bij het ministerie van Justitie was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Een aanpassing in de wet zou het mogelijk moeten maken om op te treden tegen websites en andere aanbieders van auteursrechtelijk beschermde content als films en muziek. De focus ligt op de tussenpersoon en niet op de consument.

Bij het downloaden staat de downloader zelf geen boete te wachten, maar moet het bijvoorbeeld voor de rechter makkelijker worden om van access providers te eisen dat ze dergelijke aanbieders onbereikbaar maken voor het publiek.

In Nederland mag men een zogenoemde thuiskopie maken van een film. Om die reden is downloaden legaal. Volgens de Europese richtlijn mogen lidstaten nu kiezen uit een verbod op thuiskopiëren, of een regeling waarbij consumenten wel voor eigen gebruik mogen kopiëren.

Op dit moment zit er op blanco dragers als een CD of DVD een heffing, waarmee de vergoeding over onder meer musici en auteurs wordt verdeeld. Teeven wil uiteindelijk deze thuiskopieheffing afschaffen.

Buma/Stemra, de auteursrechtenorganisatie van muzikanten in Nederland laat uiteraard weten positief te zijn over de plannen van Teeven. Volgens Buma/Stemra directievoorzitter Hein van der Ree is het verbod een voorwaarde om een gezonde online markt te kunnen ontwikkelen. “Tegen gratis valt niet te concurreren. Nieuwe initiatieven zoals Spotify, waar ze de componisten wel betalen, kunnen alleen maar succesvol worden in een gezonde markt”.

[UPDATE] Staatssecretaris Teeven bevestigt in een bericht dat rechthebbenden meer mogelijkheden krijgen om civielrechtelijk op te treden tegen partijen die met illegaal aanbod de markt verstoren. Het downloaden van auteursrechtelijk beschermd werk uit illegale bron wordt daarom onrechtmatig, maar niet strafbaar. De handhaving richt zich op websites en diensten en niet op consumenten die af en toe bestanden up- en downloaden.

Er komt geen zogeheten ‘three-strikes’ wet die Frankrijk en Engeland hebben ingevoerd om gebruikers van internet af te sluiten. Via de rechter kunnen rechthebbenden straks websites en diensten met illegaal aanbod laten blokkeren die afkomstig zijn uit het buitenland. Dat kan nu al met Nederlandse websites en diensten, maar als deze vanuit het buitenland afkomstig zijn, kunnen ze nog niet worden aangepakt. Een blokkade via de accesprovider kan alleen na tussenkomst van de rechter en als bewezen is dat de betreffende website onrechtmatig handelt. Volgens Teeven zullen blokkades alleen aan de orde zijn als de websitebeheerder of hostingprovider niet aanspreekbaar zijn.

Deel dit bericht

4 Reacties

Remco

“Tegen gratis valt niet te concurreren. Nieuwe initiatieven zoals Spotify, waar ze de componisten wel betalen, kunnen alleen maar succesvol worden in een gezonde markt”

Wat een kul. Het gaat met name om het gemak. Spotify is een prima dienst die ik graag gebruik. Verder download ik ook veel, met name CD’s die ik reeds gepre-ordered heb in de UK (ik kan de nieuwe Foo Fighters nu al luisteren, het origineel heb ik over twee weken pas) of series die hier niet worden uitgezonden (als ze al worden uitgezonden dan houden veel zenders zich niet aan uitzendschema’s… erg jammer).

Downloaden is nu eenmaal makkelijker en sneller. Een DVD heb je in een kwartier op je PC.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de games-industrie. In de VS wordt nu bijna de helft van de games via online kanalen (zoals Steam) gekocht. Je koopt een game en je kunt hem direct downloaden en spelen.

In NL lopen we hopeloos achter met het online bekijken van films en series. Dit alles door copyrights en andere ellende.
Als ze dat nu eens aanpakken en eens luisteren naar de consument ipv iedereen van tevoren bestempelen als dief dan komen we een stuk verder.

Jochem

Spotify gaat nog eens groot worden als dit wordt doorgezet. Voor 8 euro per maand kun je nummers op je telefoon beluisteren zowel online als ofline. Niet duur en legaal. Doch, het duurt denk ik nog wel even voordat het hele illegale downloaden wordt aangepakt. *zoekt verder op nieuwsgroepen*

Wim

@Jochem, sinds wanneer is spotify beschikbaar voor 8 euro?
Betaal ik teveel met mijn 10 euro?

In reactie op het artikel: gratis en illegaal zal zijn weg blijven zoeken zolang digitale mediaverkopers zoals iTunes niet tegen een redelijker prijs hun waar in de verkoop doen. 1 euro per song is vaak duurder dan de songsprijs van een fysieke drager die via een bakstenen winkel verkocht wordt. Het digitale kanaal kan veel goedkoper leveren omdat geen fysieke frager meer geproduceerd hoeft te worden en 1 of meer tussenhandelslagen ontbreken. De consument voelt zich genomen nu songs tegen veel te hoge bedragen aangeboden worden. Maak desnoods een onderscheid tussen singles en albumsongs. Tegen €0,50 per songs zou ik honderden songs per jaar willen kopen.

Voor films betaal ik ook graag. Zelfs hetzelfde bedrag als de Videoland zou vragen. Als er maar een goed assortiment is en een gebruiksvriendelijke dienst.

Gangpad

En wat denk je dat Spotify gaat doen met de prijzen als het straks monopolist gaat zijn?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond