Deel dit artikel
-

TenPages.com stopt crowdfunded uitgeverij

Nog een slachtoffer van de tegenwind in de uitgeverij van papieren boeken: TenPages.com stopt ermee. Het bedrijf kon geen vervolgfinanciering vinden.

Eind vorige week besloot de leiding om de site te sluiten. Er staat enkel een brief waarin ze uiteenzet wat de aanleiding voor de stop is. “Het boekenvak verkeert in zwaar weer en ons concept is voor beginnende auteurs niet rendabel te krijgen.”

Er is nog gesproken met een investeerder, maar die besloot om zijn interesse niet om te zetten in een concrete kapitaalinjectie.

Om te voorkomen dat het bedrijf of zijn gebruikers nog verdere verplichtingen aangaan, is besloten om TenPages.com te sluiten.

TenPages werd sinds de oprichting in 2010 gevierd als een innovatie in de boekenwereld. Het maakte mogelijk dat iedereen die dat wilde zijn eigen boek kon uitgeven bij een reguliere uitgeverij. Daarvoor moest de auteur wel een x-aantal beleggers in zijn werk zien te vergaren. Zij moesten aandelen in het boek kopen, wat plaatsvond op TenPages. Wanneer het benodigde kapitaal bij elkaar was, startte het uitgeefproces.

“Er zijn op onze site 2124 manuscripten geplaatst door schrijvers, er liggen 66 boeken in de winkels, en meer dan twintigduizend Nederlanders hebben via ons platform auteurs financieel gesteund.”

Het vergelijkbare initiatief Schrijversmarkt.nl moest een paar jaar geleden ook al zijn deuren sluiten.

Onbekende, startende auteurs die toch hun werk willen uitgeven kunnen onder meer terecht bij bol.com. Dat begon afgelopen zomer met Bravenewbooks.nl, een zogeheten selfpublishingplatform.

De boekenmarkt kreeg eind vorige week nog een klap te verwerken toen Polare uitstel van betaling aanvroeg. De keten van boekwinkels was goed voor een vijfde van de totale boekenverkoop in Nederland. Het is niet uitgesloten dat de winkels vanuit een eventueel faillissement in particuliere handen een doorstart maken onder namen als Donner, Scholtens Wristers, Broese of Scheltema.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond