Deel dit artikel
-

Uitstel van betaling voor Polare

Polare-commissarissen Cor Molenaar en Carel Bikkers vragen dinsdag uitstel van betaling aan voor de winkels van de boekhandelketen. Dat hebben zij vanmiddag laten weten Er is de afgelopen weken gesproken met ABN Amro, ING en het Centraal Boekhuis (CB). De twee banken gaan akkoord met het door Polare voorgestelde reddingsplan, maar het CB niet.

De winkels blijven voorlopig gesloten. Molenaar en Bikkers doen een oproep aan de politiek en de uitgevers, om ‘het culturele erfgoed van de winkels niet verloren te laten gaan’.

Polare, een samenvoeging van Selexyz en De Slegte, raakte onlangs in de problemen. Nadat het Centraal Boekhuis (CB) de leveringen staakte, gingen op 28 januari de alle 20 Nederlandse Polare-winkels ‘tijdelijk’ dicht.

Investeringsmaatschappij ProCures kocht in 2012 voor 3,5 miljoen euro de Selexyz-winkels. Het CB schrapte een flink deel van zijn vorderingen op Selexyz. Daarna volgde een fusie met De Slegte. Sindsdien zijn de schulden verder opgelopen.

Deel dit bericht

4 Reacties

C. Valli

Polare weg, dan stap ik wel in de online boekenmarkt.

PvB

In alle stukken die ik lees lijkt het beeld te ontstaan alsof het Centraal Boekhuis nu het grote kwaad is achter het vallen van Polare. Niets is minder waar. Boekhandels als Polare vullen een groot gedeelte van hun winkels op kosten en risico van de uitgevers (die zijn eigenaar van het CB). Gemiddeld krijgt een organisatie zoals Polare ruim 40% korting op de vastgestelde winkelverkoopprijs. Dat zijn marges waar de electronica branch al jaren van zou dromen. Een oproep doen aan de politiek is volstrekt ridicuul. Het feit dat er een vaste boekenprijs is maakt dat de politiek al aanwezig is. Doen Molenaar en Bikkers hun commissariaat for free? Een te dure hofhouding enkele jaren geleden te Houten, volstrekt mislukte e-commerce strategie, inkopers die zich veelal te goed voelen om “gewone” boeken in te kopen danwel te verkopen zijn onderdeel van het probleem. Maar naast Polare is er ook nog het probleem van te veel uitgeverijen, die teveel titels per jaar laten verschijnen. Ja de consument is zijn tijd deels op een andere wijze aan het spenderen (dit naast de verplaatsing van omzet naar e-titels). Dat is een beeld dat we al jaren geleden hadden kunnen zien aankomen en de gehele branch heeft het nagelaten hier op te acteren. Ik vrees dat met het omvallen van Polare in zijn huidige vorm er pas een topje van ijsberg zichtbaar is geworden voor Nederland. Als we alle boeken die nog in Culemborg liggen moeten gaan lezen … Daar ligt zo vreselijk veel geld vast dat nooit meer terug gaat komen.

C. Valli

Elke partij die boeken wilt gaan verkopen ontvangt die 40% korting, CB heeft door de vorige fusie al miljoenen verloren, logisch dat zij zeggen sorry Polare 1 belofte kwamen jullie al niet waar, waarom zou die erna wel uit komen.

Zaken doen met investeringsmaatschappijen is nooit leuk, het draait daar alleen om geld. Niet om het verkopen van boeken, dat is toevallig de branche waar geld in wordt gezien.

Jaap van Goor

PVB schrijft het correct. Leverancierskrediet is altijd de goedkoopste financiering dus de vraag van Polare is logisch. Maar als je niet op tijd betaald moet je niet vreemd opkijken dat je andere voorwaarden voor je kiezen krijgt. Plus een snelle rekensom leert dat een langere betaaltermijn hen niet gaat redden. Immers de ruim 40% marge wordt daar niet groter van. de kosten zijn gewoon te hoog als je het daar niet van kan doen, dan kan dat ook later niet. Bij Polare zijn gewoon fouten gemaakt en dan moet je de consequentie dragen. Het is al schandalig dat de uitgevers als grootste schuldeisers daar straks de gevolgen van moeten dragen. En dan zo’n onzinnig beroep op de politiek. Te gek voor woorden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond