Deel dit artikel
-

Weer ophef over Thuiskopievergoeding

De vertegenwoordigers producenten en importeurs van consumentenelektronica (NLdigital, NLconnect, TechniekNederland, FIAR CE en STOBI) hebben minister Dekker gevraagd om het huidige Thuiskopiesysteem onder de loep te nemen. De brancheverenigingen vinden dat de bescherming van auteursrechten via deze regeling steeds meer uit de pas loopt met de technische en economische realiteit.

NLdigital vraagt minister Dekker om de huidige regeling voor de Thuiskopievergoeding zo snel mogelijk te evalueren en op tijd te herzien voor de besluitvorming over tarieven voor de periode 2023-2026. Onderdeel van de evaluatie is de vraag of de Europese wetgeving nog wel aansluit op het huidige mediagebruik van consumenten, of de totale opbrengsten van de thuiskopieheffing nog in verhouding staan tot de daadwerkelijk geleden schade en wat de impact is van nieuwe technieken en distributievormen nu en in de nabije toekomst.

De tarieven voor de thuiskopievergoeding op mobiele telefoons gaan vanaf januari wederom omhoog. Het aantal kopieën van auteursrechtelijk beschermde werken dat door consumenten voor privégebruik wordt gemaakt, is de afgelopen jaren gestegen. Dit vertaalt zich in hogere tarieven voor onder meer mobiele telefoons.
Voor andere dragers zoals tablets en wearables gaat de vergoeding om dezelfde reden omlaag. Ook is een korting in de vergoeding voor refurbished apparaten afgesproken.

De grootste verandering in de nieuwe tarieven zit in een stijging van de heffing op smartphones, laptops en cloudopslag en een daling van de heffing op lege cd’s, usb-sticks en mp3-spelers. Bijna al het geld dat moet worden opgebracht komt nu van de 7,30 euro toeslag op elke smartphone. Het argument is dat er meer kopieën op smartphones staan.

Maar technologie heeft de noodzaak voor het maken van een thuiskopie weggenomen. Het offline beschikbaar maken van muziek of series door online (muziek en videodiensten) is niet hetzelfde als een ouderwetse kopie. De offline muziek of video is onderdeel van het contract met de aanbieder.

In het ergste geval betaal je drie keer: één keer voor het abonnement op je streamingdienst, één keer heffing op de smartphone waarmee je streamt en dan nog extra opslag omdat die smartphone automatisch een back-up maakt in de cloud. Dat heeft niets meer te maken met geleden schade. Het lijkt zoeken naar manieren om geld te blijven innen terwijl de schade lang niet meer zo groot is als vroeger, zeggen de organisaties.

Ook over de functionaliteit van de Network Personal Video Recorder (nPVR) is uitvoerig gesproken. Met de nPVR-functie kunnen televisieabonnees vanuit de cloud televisieprogramma’s op hun apparaat terugkijken. Rechthebbenden stelden voor dat de thuiskopieheffing ook zou moeten gaan gelden voor deze nPVR functionaliteit.

Onder aanvoering van NLconnect hebben de betalingsplichtigen zich tegen dit voorstel gekeerd. Juridisch is bij deze functie immers geen sprake van een privékopie: de pakketaanbieder maakt een masterkopie die wordt gestreamd naar verschillende abonnees. Rechthebbenden kunnen voor deze functionaliteit reeds het verbodsrecht uitoefenen en een thuiskopieheffing zou dus een dubbele betaling door de consument betekenen. De betalingsplichtigen stellen vast dat SONT de nPVR-functionaliteit terecht buiten het besluit heeft gehouden.

 

Deel dit bericht

3 Reacties

KoalaBear

Helemaal goed, helemaal afschaffen. 55% verhoging ?

Het landschap is compleet veranderd, dus als er iets veranderd zou het zijn dat de prijzen met minimaal 55% moeten dalen. Zijn nog maar weinig mensen die illegaal downloaden en heb zelf een abonnement op Netflix, Videoland en Disney+.

bert

Beste Koalabeer, illegaal downloaden is weer helemaal hot. Schijtziek wordt je ervan om bij alles wat je wilt zien 7-8 bronnen af te gaan of het beschikbaar is. TPB is echter vrijwel altijd direct raak.
Ik koop ook vooral Blu-Rays, en tegen de kinderhandjes kopieer ik hele spulletje op de HD van de NAS. Zou het behoorlijk kolder vinden als ik daar thuiskopieerheffing voor moet betalen, zelfs als dat misschien wel de meest pure vorm van thuiskopie is, eentje die niet veel mensen meer bezigen.
Voor je stats: van de 100 BR’s in de kast staan er 8 op Netflix, 3 op Videoland en 7 op Disney+. Lekker dan dat “legale” alternatief dat streaming zou moeten zijn.

Tobias

Bert, even de de focus op mobiel hier. Het argument van het aantal kopieën op een mobiel wordt gekenmerkt aan de optie om een stream naar je toestel te downloaden (zie de management summary van het rapport). Dat zien zij dus als kopie + stream en je betaald alleen voor de stream vermoed ik. Een stream of download, het is in mijn ogen hetzelfde en zou niet meer dan een administratieve handeling moeten zijn (waar een offline play ook gewoon als stream zou helden)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond