Deel dit artikel
-

Thuiswinkel.org verliest 20 procent leden

Brancheorganisatie Thuiswinkel.org is afgelopen ongeveer twintig procent van zijn leden verloren, al eindigde de teller netto wel hoger dan eind 2011. De belangrijkste reden voor beëindiging van de lidmaatschappen: staken van bedrijfsactiviteit en faillissement.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie maakte de organisatie bekend dat vorig jaar 293 leden zijn vertrokken. Dat is een kwart meer dan het jaar ervoor. Een kleine veertig procent nam afscheid omdat de webshops simpelweg niet meer bestaan, omdat de eigenaren met de online handel wilden of moesten stoppen.

‘Zo’n 88 webwinkels (dertig procent) stopten met de bedrijfsactiviteiten, 32 webwinkels werden overgenomen (elf procent) en achttien webwinkels gingen failliet (zes procent). Thuiswinkel.org nam zelf van 44 webwinkels afscheid (vijftien procent), omdat zij niet voldeden aan eisen op het gebied van juridische zaken, veiligheid of financiën. 38 leden stopten het lidmaatschap vanwege de kosten (dertien procent). Dertien leden (vier procent) gaven aan onvoldoende toegevoegde waarde te ervaren’, aldus voorzitter Ed Nijpels op de nieuwjaarsreceptie.

Het ledenaantal groeide vorig jaar overigens wel, van 1449 tot 1683 leden. De helft van hen, 825 leden, heeft jaarlijks een omzet van minder dan honderdduizend euro. Afgelopen september werd al duidelijk dat het vooral de grote webshops zijn die de grote groeisprongen maken. De honderd grootste webwinkels boeken samen zeventig procent van de totale webomzet. De rest wordt verdeeld onder de tienduizenden kleintjes.

Nijpels pleitte er in zijn toespraak ook voor dat de Nederlandse e-commercesector een zogeheten topsector wordt. Dat is een politiek pleidooi, maar de oud-politicus vraagt nadrukkelijk niet om bemoeienis van de overheid. “Nederland hoort als handels- en distributieland een vooraanstaande rol te spelen op het gebied van e-commerce. Daar moet het kabinet op inspelen. Online retail is in Nederland groot geworden met relatieve overheidsbemoeienis. Dat moet zo blijven.“

Wel hoopt hij op draagvlak van de nationale overheid voor het brancheplan Commerce 2020. Dat is een platform waarbinnen overheden, branches en bedrijven gezamenlijk een toekomstvisie voor de Nederlandse handel en het ondernemerschap hopen te ontvouwen. Het platform wordt op 23 april tijdens een congres gelanceerd.

Een belangrijk punt in online handel is transport en logistiek, zo bleek vorige maand tijdens de feestdagen. Een half miljoen bestellingen kwam namelijk niet op tijd aan, zo blijkt uit een onderzoek van Q&A Research & Consultancy. Volgens Q&A hebben webwinkels moeite om de bezorgdiensten goed te laten aan sluiten op periodes van explosieve vraagstijging. Directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org verklaart de vele late bezorgingen ook uit de trend dat consumenten steeds vaker op het laatste moment hun aankoopbeslissingen nemen.

Thuiswinkel.org verwacht dat webwinkels in 2012 gezamenlijk net geen tien miljard euro omzetten en in 2013 circa elf miljard. Daarmee ligt het groeipercentage in het afgelopen en huidige jaar redelijk stabiel rond de tien procent.

Foto: Nagesh Jayaraman (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Stichting WebwinkelKeur

Thuiswinkel.org als branche vereniging draag ik een warm hart toe. Echter als keurmerk heeft de vereniging het naar mijn idee zwaar met goede alternatieven zoals die van onze organisatie en het webshop keurmerk. Met Google in aantocht als echt waarborg fonds gaat het de komende jaren alleen maar zwaarder worden. Een duidelijke profilering en activiteiten keuze is naar mijn idee nodig.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond