Deel dit artikel
-

TNO: ‘Glasvezel tot aan de deur overbodig’

Politieke partijen die pleiten voor glasvezelaansluitingen tot aan elk huis, bedrijf en school moeten daarmee stoppen. Dat vindt TNO. Overal glasvezel tot aan de voordeur aanleggen is een traject dat niet alleen duur, tijdrovend en arbeidsintensief is, maar vooral niet nodig om de meeste Nederlanders een voldoende snelle verbinding te bieden.

Voor een groot deel van de huishoudens en bedrijven is het voldoende als het netwerk tot het laatste verdeelpunt wordt verglaasd, vindt TNO.

Met nieuwe technologieën zoals G.fast zijn met het resterende stukje van 100 tot 200 meter over het bestaande koper- of coaxnetwerk internetbandbreedtes van 200 tot 500 Mb/s te halen. Hiermee kan, voor een fractie van de kosten in vergelijking met een volledige FttH-uitrol, voor een groot deel van de klanten aan de vraag voor de komende jaren worden voldaan.

Gemeenten zouden zich moeten richten op buitengebieden. Nu vallen die vaak buiten de boot omdat deze aansluitingen te duur zijn.

Deel dit bericht

2 Reacties

Adjo

In de praktijk heb je met een fiber to the home aansluiting een veel stabielere verbinding dan met bijvoorbeeld Coax. Ook het synchroon versus asynchroon element wordt hier niet meegenomen. Voor zakelijke verbindingen is stabiliteit essentieel. Weet dit uit de praktijk want op kantoor een synchrone glas aansluiting tot aan de deur met een uitstekende stabiliteit, thuis helaas niet beter dan een behoorlijk goede asynchrone coax verbinding.

Richard

Erg kortzichtig. Moest meteen weer denken aan de CEO van die destijds IBM leidde toen zij hun eerste ‘supercomputer’ introduceerde. Deze computer kon minder dan de huidige wetenschappelijke calculators.

Maar goed, die CEO verkondigde destijds dat er wereldwijd maar plek/vraag zou zijn, naar 4 (!) van dat soort computers.

Het IoT, zorg, beveiliging, enz. zijn gebieden die nauwelijks nog ontwikkeld in combinatie met het internet voor de grote massa. Je wilt dat soort ontwikkelingen niet tegenhouden door een lage capaciteit. Glasvezel tot de deur geeft in ieder geval de mogelijkheid.

En het werk is voor werkend Nederland ook welkom lijkt me.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond