Deel dit artikel
-

KPN: Breedband wordt hybride

KPN zet voortaan in op hybride oplossingen om Nederland aan hogere internetsnelheden te helpen. Dat vertelde COO Joost Farwerck woensdag tijdens een KPN Technology Update in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Heel Nederland verglazen is kostbaar, en KPN wil met glas toch eerst de zakelijke markt bedienen. Voor nieuwbouwwoningen blijft KPN, of liever gezegd dochter Reggefiber, wel de aangewezen partner.

Maar er zijn voldoende andere mogelijkheden om toch hogere snelheden te bereiken, aldus Farwerck. “We gaan meer technieken bundelen of integreren.”

Een bekend voorbeeld, dat gisteren uitgebreid in Amsterdam werd gedemonstreerd, is de vast-mobiele technologie waarmee in Nijkerk is geëxperimenteerd. Daarbij wordt 4G bijgeprikt als DSL niet voldoet. Bij deze proef is de KPN-ontvanger (Experiabox) gecombineerd met een LTE-modem. Het schakelen tussen 4G en DSL gaat naadloos.

Gemiddeld halen gebruikers op het platteland via DSL niet meer dan 6 Mbps, dat is te weinig voor televisie-ontvangst. Maar zelfs met 50 Mbit per seconde zijn veel bewoners van het buitengebied al tevreden.

Inmiddels beschikken 1400 Nederlanders in het buitengebied over deze ‘Internet booster’ en KPN wil de technologie later dit jaar versneld gaan uitrollen in heel Nederland. “We hoeven er nauwelijks reclame voor te maken, we profiteren van mond-tot-mond reclame,” zegt een woordvoerder.

Wanneer 5G beschikbaar komt kan ook dit kanaal makkelijk worden gecombineerd met DSL, maar KPN benadrukt dat 5G in eerste instantie voor meer zakelijke toepassingen wordt gebruikt, met name verticale markten.

De eerstkomende jaren zal KPN DSL-technologie nog steeds willen combineren met 4G om kosten te besparen en het mobiele netwerk niet al te zeer te belasten.

Ook wordt geld gestopt in het verglazen van wijkkasten en het upgraden van het kopernetwerk naar VDSL. Dankzij ruisonderdrukking kunnen hogere snelheden worden gerealiseerd, tot 400 Mbps. Deze ‘upgrade’ is niet van de laatste tijd. Wel nieuw is dat KPN zijn wijkkasten zo aanpast dat makkelijker glasvezelaansluitingen gerealiseerd kunnen worden.

Farwerck: “Met alleen glasvezel gaan we het niet redden, zeker niet in het buitengebied. Niet alleen gaat de uitrol daar traag, vaak moeten consumenten ook zelf hoge bedragen investeren.”

KPN gaat dezelfde hybride strategie inzetten voor internet of things. Het LoRA-netwerk, LTE-M en 4G-M2M worden al dan niet gecombineerd aangeboden, bijvoorbeeld om hogere snelheden te kunnen ondersteunen. Sensoren die weinig data versturen kunnen toe met LoRA, maar voor camerabeelden heb je minimaal 4G nodig.

Deel dit bericht

3 Reacties

bert

Hoezo hybride? Heb vast niet meer nodig. Draai nu half jaar op 4G en bevalt prima.

EVDP

Ik draai ook al een half jaar volledig op 4G, bevalt zeer goed

Claudia

Ik woon midden in een stad en zou ook blij zijn met meer dan wat kpn me nu kan bieden. Wanneer word de uitrol van vdsl in de steden afgerond? Wij hebben de pech geen glas te kunnen krijgen. Geen vdsl te hebben. (50mbit kan gewoon niet gehaald worden). Gamers zijn nu VERPLICHT om bij ziggo te blijven. Dat is toch een monopoly? We hebben al eens een commercieel issue gehad met kpn. De wijkkast is overbelast, en te ver weg. En toch staan we niet op de planning voor verbetering.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond