Deel dit artikel
-

‘Treatwell is een kostbaar avontuur’

Treatwell wil de grootste boekingssite van de beautybranche worden. Internationaal als het even kan. In steden als Keulen, Antwerpen en Brussel.

Een jaar geleden ging Treatwell live. Consumenten kunnen via het platform een kapper, nagelstudio of massagesalon boeken. Niet zomaar een kapper of nagelstudio. Want je als salon zomaar aanmelden, gaat helaas niet; Treatwell gaat zelf op zoek naar de betere salons in wijken en buurten. Over boekingen die via het platform tot stand komen, wordt vijftien procent commissie gerekend. Heeft de kapper of salon echter een eigen website, dan kan daarop ook een Treatwell-widget worden aangebracht.

De vier oprichters – allemaal mannen – zagen een gat in de markt en hebben hun startup in eerste instantie zelf gefinancierd met een miljoen euro. “Er zitten enorme voordelen aan een dergelijke gezamenlijke marktplaats. Zo deel je de kosten voor marketing en promotie,” aldus CEO en medeoprichter Laurens Groenendijk, ooit de man achter de bezorgdienst JustEat.

Dat kappers en massagesalons dit zelf niet zijn begonnen, is volgens hem omdat het bundelen van technische kennis lastig is. Bovendien is de kapper of de nagelstudio een hyperlokaal gebeuren, waar de ambities vaak niet verder reiken dan de straat waarin ze gevestigd zijn. “Maar mensen willen graag online boeken. Die mogelijkheden bieden we ze. Sinds kort ook met een app.”

Groupon
Een cloudagenda is inmiddels in ontwikkeling. En wie daar niet van gediend is, kan gebruik blijven maken van standaardsoftware waarmee desgewenst een koppeling tot stand wordt gebracht. Groenendijk: “Op dit moment vragen we aan de salons om aan te geven op welke dagen of uren ze wel of niet te boeken zijn. In tachtig procent van de gevallen levert dat geen conflicten op.”

De nadruk op kwaliteit – zoals properheid en klantvriendelijkheid – brengt wel een logistiek probleem met zich mee, erkent ook Groenendijk. Net als bij koopjessite Groupon zijn lokale teams nodig om ondernemers te werven en bij verdere uitbreiding zou de nu 55 man sterke startup al gauw kunnen aanzwellen tot een reusachtige organisatie. “Dit is een kostbaar avontuur, vandaar dat we met serieuze investeringen bezig zijn.”

Wel worden de kosten voor de lokale teams verrekend met opstartkosten voor de ondernemers. “Maar daar krijgen ze veel voor terug. Zo hebben wij bijvoorbeeld vijftien fotografen die het interieur vastleggen.”

Waxbars
Treatwell heeft in minder dan een jaar al buitenlandse activiteiten. Een softlaunch in Keulen vergde maanden van voorbereiding, met lokale en Nederlandse teams, en ook Hamburg, München en Frankfurt staan op het programma. “We denken niet in termen van landen, maar steden. Alleen in Nederland streven we met vijftienhonderd aangesloten salons of kappers naar een landelijke dekking. Elders gaat dat niet gebeuren.”

De medeoprichter kan momenteel overigens nog niet aantonen of Treatwell de salons ook extra klanten oplevert. “We zien wel klanten soms van salon of kapper wisselen, maar dat is logisch: van nature zijn salons niet erg transparant wat betreft prijzen. Al is het niet zo dat prijs de doorslag geeft.”

Uitbreidingen zijn er hooguit richting barbiers en waxbars. Maar spin-offs voor klusjesmannen of babysitters ziet Groenendijk niet zitten. “Je moet als bedrijf een heldere uitstraling en boodschap hebben.”

*Dit artikel verscheen eerder in het oktobernummer van Emerce magazine (#134)

Foto: Vincent Boon (in opdracht van Emerce)

Deel dit bericht

7 Reacties

ellis kuipers

Mijn vriendin werd 50 en ik wilde haar deze dag eens extra in het zonnetje zetten. Beide een dagje vrij genomen. Ik had voor haar een heerlijke high tea gereserveerd om daar na heerlijk te genieten van een schoonheidsbehandeling bij Treatwell Arnhem.

Een uur van te voren werden we gebeld dat een collega ziek was en dat er maar plaats was voor 1 persoon. Dit was overmacht.

Ik werk zelf ln een hotel en als er een kok ziek is kan ik ook niet tegen onze gasten zeggen: helaas onze kok is ziek gaat u maar naar huis.

Wat een fijne dag had moeten worden is in een teleurstelling uitgelopen. De bedrijfsleider zou mij nog terugbellen maar ook dat is niet gebeurd. Men was op de hoogte van het feit dat ik mijn vriendin in het zoniet je wilde zetten waarom is onze behandeling afgezegd? Omdat we met groupon geboekt hebben. Ik heb nu nog een behandeling tegoed maar u kunt zich voorstellen dat ik hier weinig vertrouwen in heb.

Ik zie uw reactie graag tegemoet.
Ellis kuipers

Pieter

Ik heb er wel een goede ervaring aan over gehouden. Ik was op zoek naar een massagesalon in Amsterdam en dat ging erg gemakkelijk via Treatwell.

Er is nu ook zoiets voor de makelaardij. http://www.immowise.nl helpt mensen bij de verkoop of aankoop van hun woning door ze te koppelen aan de best presterende makelaar. Zij doen dat door transactie data van de afgelopen jaren te analyseren. 3 weken geleden hebben wij ons huis verkocht via immowise en wij zijn hartstikke tevreden.

Ik ben blij met dit soort nieuwe sites. Maakt het ons allemaal een stuk makkelijker.

Pieter van Leeuwen

Gurtie

Van juiste communicatie hebben ze geen kaas gegeten

Had vrijdag een afspraak voor maandag gemaakt. Omdat het een afslankmassage betrof een vrije dag genomen. Bij aankomst werd er verteld dat de afspraak was afgezegd. Ik heb op m’n telefoon op zaterdag een onbekend telefoontje gehad waar ik niet in de situatie was op te nemen. Nu verklaart treatwell mij meerdere keren te hebben gebeld wat een aperte leugen is, dat zie je NL. In je telefoon hoevaak iemand heeft gebeld. Toen ik dit aangaf zei ze ook nog een sms te hebben gestuurd wat ook gelogen is. En toe ik vroeg waarom zij bij geen contact een mailtje hebben gestuurd wat ik dus wel op tijd had kunnen lezen zei ze….nee dat hebben we niet gedaan.
Dus voor jan … Een vrije dag genomen en geen massage!
Dag treatNOT tot nooit meer

Evert - Treatwell

De 15% commissie die de kleine zelfstandigen per 1e klant aan Treatwell dienen te betalen is niet meer. 35% is de commissie tegenwoordig. Komt erop neer dat Treatwell de kleine ondernemer financieel uitknijpt en vaak ook de regie overnemen. Voor een behandeling houdt de kleine ondernemer zelf bijna niets over. Daar bovenop gooit treatwell met extra kortingen. Als ondernemer dien je wel mee te gaan, anders boeken de klanten bij de grotere salons die dit wel kunnen permiteren. Uiteindelijk gaat de kleine ondernemer over de kop. Prachtig zo’n concept van een platform voor de mensen die een behandeling willen, maar een afbraak van de markt naarmate de macht van Treatwell toeneemt. Treatwell weet hier handig gebruik van te maken en gooit zo de commissie omhoog, ongeacht of de ondernemer dit kan missen of niet.

Frank

Ik ben het helemaal eens met Evert. Belachelijk hoe Treatwell over de rug van hardwerkende ondernemers geld wil verdienen. Vanuit hun luie stoel 35% commissie vragen voor de eerste afspraak is absurd. Als de consument deze leuke ondernemers in de stad wil behouden, Dan moet de consument hun afspraken niet meer boeken via Treatwel… Maar gewoon bij de ondernemer zelf.

Eef

Per 1 mei 2018 komt boven op de 35% een fee van 15€ per maand. Op bestaande klanten moest je geen percentage afstaan dat is nu per 1 mei 2018 1% geworden.
Het is een schandalig maffia kartel heel dat Treatwell

francis

Het komt er vanaf 1 april op neer dat je voor een uur behandeling ad 55 euro er 9.80 aan overhoud. Excl. de vaste kosten (huur, electra, opleiding etc.) Je draait dus gewoon verlies op een boeking van treatwell.

Doorgaan met treatwell is geen optie mits je bereid bent die 15 euro per maand te betalen voor naamsbekendheid. Ik heb de agenda dichtgegooid en gooi treatwell van mijn site.

Ze mogen dan de adwords advertentie doen voor naamsbekendheid en kliks. Verstandige klanten checken ook even de site van de aanbieder waar ze mijn bericht zullen vinden dat de kosten van treatwell schandalig hoog zijn.

Eens zien of ik die 15 euro vaste kosten voor de naamsbekendheid wil houden. Leuk als hun kliks moeten betalen van … 40 cent de klik op hun adwords advertentie voor mijn site. Lijkt mij dat dit er zo uit is. 🙂

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond