Deel dit artikel
-

TU/e steekt 100 miljoen euro in nieuw instituut kunstmatige intelligentie

De TU Eindhoven steekt in de komende vijf jaar honderd miljoen euro in de oprichting en uitbouw van het Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute (EAISI). De bundeling van kennis op dit gebied moet studenten interesseren en voorzien in de vraag aan kennis bij het bedrijfsleven.

Het feit dat de plannen vorige week werd gepresenteerd, betekent niet dat Eindhoven een jaar of meer de tijd neemt om het instituut op te bouwen. Aanstaande september gaat het EAISI al van start.

Er is ruimte voor vijftig nieuwe hoogleraren, universitair hoofddocenten en universitair docenten. Dat zijn extra posities bovenop de honderd wetenschappers die reeds actief zijn in dit vakgebied. Het werven van die nieuwe medewerkers kan nog wel een flinke kluif zijn, want zowel universiteiten als het bedrijfsleven trekken om het hardst aan deze groep experts. Met zijn omvang, budgetten en zijn locatie in het industriële hart van Nederland is het nieuwe Eindhovense instituut direct een serieuze partij.

De wetenschappelijke missie van EAISI is het verzamelen en analyseren van data en beslissingen nemen op basis van die analyses in safety-critical situaties. Dat gaat veel verder dan wat Facebook en Google doen, omdat Eindhovens werkterrein hoofdzakelijk in de fysieke wereld ligt, bijvoorbeeld bij auto’s en robots.

Foto: IK’s World Trip (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond