Deel dit artikel
-

Tv-markt groeit in omzet, maar groeispurt zakt snel weer in

De prijsverhogingen van KPN, XS4ALL, Telfort, Caiway, Delta en Ziggo hebben gezorgd voor een hogere omzet van de Nederlandse tv markt, maar de vooruitzichten zijn minder positief. Het aantal aansluitingen daalt.

Het aantal tv-aansluitingen bij Nederlandse huishoudens is in 2018 reeds met 0,3 procent gedaald naar 7,454 miljoen. In 2017 bleef de daling nog beperkt tot 10.000 aansluitingen, aldus het meest recente kwartaalrapport van Telecompaper over de Nederlandse tv-markt.

De omzet uit tv-diensten (voornamelijk abonnementen) groeide daarentegen wel: met 1,8 procent naar 1,872 miljard. De prijsverhogingen van KPN, XS4ALL, Telfort, Caiway, Delta en Ziggo zorgden voor een groeispurt in de tweede helft van het jaar.

Voor heel 2019 verwacht Telecompaper dat omzetgroei lager uitkomt op 0,4 procent. Dit is met name het gevolg van een verwachte snellere afname van het aantal tv- aansluitingen.

De tv-omzet zal vanaf 2020 zelfs gaan dalen. De gemiddelde daling zal uitkomen op 0,4 procent in de jaren tot en met 2023.

De versnelling van de daling wordt mede veroorzaakt door de grotere impact van de zogenaamde cord-nevers en cord cutters. Dit zijn huishoudens die tv en video via internet kijken en hun traditionele tv-abonnement opzeggen of er nooit mee beginnen. Een tweede oorzaak is het afschakelen van analoge kabeltelevisie door Ziggo.

Kabel was eind 2018 nog altijd de grootste technologie voor doorgifte van tv-diensten in Nederland, ondanks een daling in marktaandeel van 0,6 procentpunten naar 55,4 procent. DSL blijft de nummer 2 technologie met 21,6 procent marktaandeel. Glasvezel groeide met 0,5 procentpunten naar 16, 1 procent. Zowel satelliet als ether-tv (Digitenne van KPN) hadden een marktaandeel van minder dan vijf procent aan het einde van 2018, waarbij satelliet groter is dan Digitenne.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

3 Reacties

Omniomni

Kunt u een break up geven van omzet in TV-markt ? Welke diensten en welke produkten (zowel nominaal als im euro’s) leveren in volume en in prijs hoeveel op ? En wat is precies de TV markt, omzet etc in TV-markt in gewone mensentaal ? Gaat het om programma’s, om films, om series ? Gaat het om betaalde content of om free to watch content ? Gaat het om kabel-abonnementen, satverbindingen of om een simpele internetaansluiting via GSM-kaart in mijn tablet ? Je moet wel erg goed voor-geïnformeerd zijn, om dit bericht volledig te kunnen begrijpen.

Jan Libbenga (Emerce)

Het gaat om abonnementen op de zenderpakketten. Verduidelijkt in de tekst.

Kees

KPN verhoogt de tarieven niet alleen, ze schrappen ook tv-zenders waar ik vaak naar kijk. Het is wel een erg makkelijke manier om de omzet op te krikken. Dan ga je dus minder kijken, waardoor de kosten per tv-uur gemiddeld nog weer hoger worden. Weglopen? Ziggo verhoogt ook de prijzen. En hoe lang blijven die zenders daar nog te zien?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond