Deel dit artikel
-

Twee miljoen unieke luisteraars podcasts NPO

Het aantal unieke luisteraars naar podcasts van de NPO is afgelopen jaar nagenoeg verdubbeld tot 1,9 miljoen in april 2020. Het aantal maandelijks afgeleverde producties ligt op 1.350.

De podcast heeft zich bij de publieke omroepen inmiddels bewezen als een medium dat de luisteraar in elk geval wel serieus neemt. Cijfers die de NPO aan Emerce verstrekte laten zien, dat maandelijks bijna twee miljoen luisteraars via een audio-app inschakelen om naar een of meerdere podcasts te luisteren.

Gemiddeld luistert men naar drie podcasts, een getal dat een jaar geleden nog op vier stond. Een mogelijke verklaring voor die daling is, dat het in 2019 veelal fanatieke early adoptors waren die luisterden. Nu ontwikkelt het profiel van de luisteraar zich meer richting mainstream en geldt dat ook voor luistergewoontes. Meer mensen die iets minder vaak een audiodowload of -stream nuttigen.

In maart 2019 werden er vier miljoen podcastafleveringen gestart. In maart 2020 waren dat er zes miljoen.

Opvallend is, dat het merendeel van de podcasts in de top 25 producties zijn die niet op de radio werden uitgezonden. Van zes podcasts werden vorige maand twintig of meer afleveringen verspreid.

Podcastuitgever Dag en Nacht Media zag in dezelfde maand maart, waarin het coronavirus uitbrak, de audioconsumptie van de ene op de andere maand met ruim een kwart toenemen tot 5,3 miljoen beluisteringen. Ten opzichte van een half jaar geleden is er sprake van een kleine verdubbeling.

Foto: Melinda Seckington (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond