Deel dit artikel
-

Spotify: Social distancing verandert onze muzieksmaak

In tijden van crisis verandert ook de muzieksmaak, zo constateert Spotify. Het platform nam van 19 tot 25 maart significante ontwikkelingen waar in de wereldwijde luistertrends.

Zo steeg onder andere het aantal kook- en huiselijke playlists flink, wat er op wijst dat mensen vooral bezig zijn met hun leven binnenshuis en minder met feestelijkheden.

De muziek die wordt geselecteerd is vaak rustiger van aard: meer akoestisch, minder dansbaar en minder energiek. De muziek is bovendien vaker instrumentaal in plaats van met zang of rap.

Thematische nummers doen het ook goed: Zo werd Don’t Stand So Close to Me van The Police de afgelopen weken 135 procent meer gestreamd.

Podcasts over zelfontwikkeling (wellness, meditatie) werden ook meer beluisterd. Meer mensen dan ooit hebben geluisterd naar podcasts in de categorie Lifestyle en gezondheid, en naar podcasts met de woorden ‘koken’ of ‘recepten’ in de titel of beschrijving. Luisteraars maken en volgen ook meer zogenoemde workout playlists dan een maand geleden en de streams van hardloop-, yoga-, natuurgeluiden- en meditatiepodcasts zijn eveneens toegenomen.

Spotify-luisteraars delen ook meer content op hun sociale netwerken dan normaal, waarschijnlijk om hun vrienden en volgers op afstand te laten weten waar ze naar luisteren. En doordat minder mensen onderweg zijn voor werk of studie, wordt er meer gestreamed op computers, televisies, slimme luidsprekers en game-consoles.

Met name in Italië en Spanje zijn mensen samen uit hun ramen en vanaf hun balkons gaan zingen, vooral ter ere van alle zorgmedewerkers en het ambulancepersoneel.

Twee van de nummers die in Italië werden gezongen zijn dan ook flink meer gestreamd. ‘Abbracciame’ van Andrea Sannino 820 procent meer op 13 maart en ‘Azzuro’ (van onder meer Paolo Conte) 715 procent meer op 14 maart.

In Spanje stegen de streams van de jaren tachtig  hit ‘Resistiré’ (‘Ik verzet me’) van Duo Dinamico sinds 15 maart met meer dan 435 procent, nadat dit tijdens de lockdown het nationale lijflied werd.

Foto Michael Henry via Unsplash

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond