Deel dit artikel
-

Uber begint landelijke protestactie voor ‘snorders’

Uber roept zijn gebruikers in Nederland op te demonstreren om UberPOP toe te laten tot de markt.

Het vervoersbedrijf vraagt zijn 200.000 gebruikers in Nederland om een online petitie te tekenen om snordersdienst UberPOP te redden. De leiding van het Nederlandse filiaal zegt in een e-mail aan zijn gebruikers: “Laat je stem horen! Vraag de overheid om zich actief in te zetten voor meerijden, zodat innovatie niet jaren stil blijft staan. Spoor staatssecretaris Mansveld aan uberPOP door te laten rijden via een tijdelijke oplossing, terwijl gewerkt wordt aan moderne wetgeving voor de toekomst.”

De demonstratie loopt ook via social media met de hashtag #SaveUberPOP. Die vindt op Twitter veel navolging.

Ook via SMS krijgen Nederlanders een bericht dat hen doorstuurt naar de online petitie. Die SMS wordt verstuurd vanaf een Amerikaans nummer. Dat laat zien dat dit soort burgerprotesten richting de overheid niet een spontane actie van het Nederlandse kantoor is, maar wordt gecoördineerd met het Amerikaanse hoofdkantoor.

Uber heeft op markten waar het in aanvaring komt met overheden een actieplan klaarliggen om zijn gebruikers op te trommelen; een spreekwoordelijke rode knop. Dat plan is gestoeld op de bulkmail en -SMS die tienduizenden Nederlanders nu ontvangen.

De van oorsprong Amerikaanse taxidienst, met zijn internationale hoofdkantoor in Amsterdam, mag van de rechter zijn UberPOP-dienst niet meer uitvoeren in Nederland. Particulieren die taxidiensten aanbieden worden aangemerkt als snorders, illegale commerciële vervoerders.

Foto: Steven Depolo (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Tunis

Overheid/regelgeving is ver achtergesteld. Dit soort initiatieven moeten omarmt worden. We leven in een digitale tijdperk met een deeleconomie. Hou eens op om het braafste jongetje van Europa te spelen. Go on UberPop!!!

Harmen

2.8 miljard aan funding, 10 miljard verwachte omzet in 2015, maar Uber wil meer, veel meer! We zijn massaal beledigd als een Nederlander een bonus krijgt, dat zijn Nederlandse graaiers, maar staan we wel op om een Amerikaans bedrijf nog meer geld te laten verdienen voor de happy few aandeelhouders? Ook al lappen ze onze regels aan de laars, wat ze kunnen vanwege hun diepe zakken. Is dit het moraal van de deeleconomie? Is dit een vrijbrief voor alle grote bedrijven met diepe zakken om regelgeving naar eigen wens te vormen? In elke sector? Of krijgen we dan in elke sector marktdominantie dat uiteindelijk weer erg duur is voor de consument op lange termijn? En is de regelgeving werkelijk achterhaald of is dit een PR stunt van Uber? En als de regelgeving achterhaald is, moet deze dan niet eerst aangepast worden ten gunste van de bedrijven die zich al jaren aan deze regelgeving houden ipv het grote geld een 1-0 voorsprong te geven? Ik zit eigenlijk met heel veel vragen…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond