Deel dit artikel
-

Uitstel voor fusie Sandd en PostNL; toezichthouder wil vervolgonderzoek

De overname van postbezorger Sandd door PostNL kan nog niet doorgaan. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) concludeert na een eerste beoordeling dat een vervolgonderzoek nodig is om tot een definitief oordeel te komen over de gevolgen van de voorgenomen overname.

‘Monopolies zijn bijna altijd slecht voor consumenten en bedrijven,’ zegt Martijn Snoep, bestuursvoorzitter ACM: ‘De ACM kijkt dan ook kritisch naar de plannen van PostNL om Sandd over te nemen. Maar we kijken ook serieus naar de mogelijke voordelen van deze overname. Waaronder de vraag of de overname noodzakelijk is voor de vervulling van de wettelijke taak die PostNL heeft op het gebied van consumentenpost.’

De ACM heeft zorgen over de markt voor zakelijke post, van bijvoorbeeld banken, ziekenhuizen, goededoelenorganisaties en de overheid. PostNL en Sandd zijn op deze markt de enige twee landelijke aanbieders, waardoor na de overname PostNL vrijwel een monopolist wordt. Het bedrijf zou dan op die markt de prijzen kunnen verhogen of de kwaliteit van de dienstverlening kunnen verlagen om kosten te besparen.

De ACM heeft in de eerste beoordeling onder meer gekeken naar alle relevante markten voor post- en pakketbezorging, de positie van concurrenten en de afhankelijkheid van leveranciers en afnemers. Ook heeft de ACM zienswijzen van concurrenten en afnemers ontvangen. De signalen daaruit zijn meegenomen in de analyse.

Voor e-commerce heeft de fusie geen grote gevolgen. Sandd bezorgt alleen (zakelijke) pakketten die in de brievenbus passen.

ACM trekt voor de procedures 13 weken uit, maar dat kan langer duren. Mocht de ACM geen toestemming verlenen voor de overname, dan kunnen PostNL en Sandd de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat vragen om op grond van redenen van algemeen belang alsnog een vergunning te verlenen.

PostNL laat in een reactie weten dat bedrijven en consumenten door de transactie voor de toekomst verzekerd zijn van een postvoorziening die ‘voldoet aan hoge kwaliteitseisen; die bereikbaar blijft, ook voor het platteland en in krimpregio’s; en die betaalbaar blijft voor verzenders. De consolidatie brengt ook meer baanzekerheid voor duizenden postbezorgers en maakt het mogelijk om de krimp van de postmarkt op een sociale manier op te blijven vangen.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond