Deel dit artikel
-

Recordboete voor Google blijft gehandhaafd

Het Gerecht van de Europese Unie vindt dat de boete van 4,34 miljard euro terecht aan Google is opgelegd vanwege marktmisbruik rond het mobiele Android besturingssysteem. Wel is het boete met 5 procent verlaagd.

‘Het Gerecht bevestigt grotendeels de beslissing van de Commissie dat Google onwettige beperkingen heeft opgelegd aan fabrikanten van mobiele Android-apparaten en mobiele netwerkexploitanten om de dominante positie van zijn zoekmachine te consolideren,’ aldus de rechtbank.

‘Android heeft voor iedereen meer keuze gecreëerd, niet minder. Het ondersteunt duizenden succesvolle bedrijven in Europa en de rest van de wereld,’ zegt Google in een reactie.

In 2018 kreeg Google de hoogste mededingingsboete ooit van de Europese Commissie. Het Amerikaanse bedrijf was schuldig bevonden aan machtsmisbruik via zijn mobiele besturingssysteem Android.

De overtedingen vonden plaats tussen 2011 en 2014. Zo zou Google ‘zich ervan hebben verzekerd dat het zoekmachineverkeer op Android verloopt via Google Search’. Sommige fabrikanten kregen betaald als de zoekmachine exclusief op hun toestellen zetten. Die fabrikanten mochten geen concurrerende Android systemen gebruiken, tenzij Google die had goedgekeurd.

Het succes van Android is hierdoor ook te verklaren. Google gaf een gratis besturingssysteem aan fabrikanten op voorwaarde dat ze Google diensten zouden afnemen. Via een omweg verdiende Google er alsnog aan. Concurrenten die wel licenties voor hun software verkochten, zoals Microsoft, werden van de markt geduwd.

Google houdt vol dat het handelde als talloze andere bedrijven en men vooral hebben geprobeerd om Android een voor gebruikers gratis systeem te laten blijven.

Google paste een paar maanden na het boetebesluit wel een aantal zaken aan. Het werd voor telefoonmakers nu wel ineens mogelijk om een eigen versie van Android op telefoons te installeren en daarnaast de Android-licentie te blijven gebruiken. Ook konden fabrikanten de Play Store los licentiëren en er kwamen losse licenties voor de Zoek- en Chrome-app.

Eurocommissaris Vestager onderzoekt momenteel ook de digitale advertentieactiviteiten van Google, de zogeheten Jedi Blue-advertentiedeal met Meta en de regels die Apple hanteert voor zijn webwinkel.

Dezelfde rechters kenden vorig jaar boete van 2,4 miljard euro toe omdat Google zijn eigen dienst Google Shopping had voorgetrokken in de zoekresultaten ten nadele van concurrenten. Ook toen spande een zaak aan bij het Gerecht van de Europese Unie om de boete van tafel te krijgen, maar is vandaag in het ongelijk gesteld.

De partijen kunnen in cassatie gaan bij het Hof van Justitie van de EU, het hoogste rechtsorgaan van Europa.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond