Deel dit artikel
-

Google officieel aangeklaagd in de VS

Het Amerikaanse ministerie van Justitie klaagt Google officieel aan voor het misbruiken van zijn monopoliepositie. Dat het ministerie daartoe zou besluiten hing al langer in de lucht.

Het ministerie stelt dat Google zijn marktmacht gebruikt om concurrenten buitenspel te zetten via exclusieve contracten en overeenkomsten. Google betaalde miljarden dollars aan Apple om de Google-zoekmachine als standaardoptie te gebruiken op de iPhone

De aanklacht van het Ministerie van Justitie schiet ernstig tekort, reageert Google op Twitter. ‘Mensen gebruiken Google omdat ze dat willen, niet omdat ze gedwongen worden.’

Elf Amerikaanse staten beginnen ook een zaak tegen de zoekmachinegigant. Het wordt mogelijk de grootste antitrustzaak sinds die tegen Microsoft in 1998 en tegen telecommer AT&T in de jaren zeventig.

Zowel Democraten als Republikeinen hebben kritiek op techreuzen als Google. In de VS heeft Google 90 procent van de zoekmarkt in handen. Een veroordeling zou kunnen leiden tot een gedwongen splitsing van bedrijfsonderdelen.

In Europa heeft Google al diverse boetes gekregen, waaronder een recordboete van 4,34 miljard euro voor machtsmisbruik met het mobiele besturingssysteem Android. In 2017 volgde een boete van 2,42 miljard vanwege Google Shopping.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond