Deel dit artikel
-

Verkoop Amazon inzet conflict Nike

Nike Europe, gevestigd in Hilversum, heeft het hoger beroep verloren tegen Action Sport, een Italiaanse sportartikelenwinkel die Nike-artikelen online verkocht.

Action Sport bestelde al jaren bij Nike producten voor de verkoop in haar winkel totdat enkele jaren terug het Amerikaanse bedrijf de handelsrelatie met Action Sport verbrak. Reden was het feit dat de Italianen Nikeproducten gingen aanbieden via Amazon.

Inmiddels verkoopt Nike USA op de Amerikaanse markt online rechtstreeks via Amazon. Andere geautoriseerde verkopers zijn Zalando, Le Redoute en Otto.

Neon heeft aan Action Sport de toegang tot het webplatform ontzegd, zodat Action Sport niet langer bestellingen bij Neon kon plaatsen. Daarop stapten de Italianen naar de rechter voor een schadevergoeding. De Italiaanse rechter verwees de zaak door naar de Amsterdamse rechtbank omdat Nike Europa statutair in Nederland is gevestigd.

De Amsterdamse rechter wees die vergoeding vervolgens toe. Nike heeft een aantal bestellingen namelijk niet uitgeleverd, hoewel die (vóór de ontbinding) al waren geaccepteerd.

Het Gerechtshof Amsterdam heeft de schadevergoeding, die inmiddels in opgelopen naar ruim 46.000 euro, nogmaals toegewezen, zo blijkt uit het deze week gepubliceerde vonnis.

Een van de vragen die gesteld zijn tijdens de zitting is of een selectief distributiesysteem zoals door Nike was opgelegd betrekking heeft op luxeproducten, terwijl Nike zich in haar marketingcampagnes uitdrukkelijk richt op de massa, Nikeproducten helemaal geen luxeproducten zijn en Nikeproducten ook worden verkocht op websites als La Redoute, Zalando, Otto en bol.com, die niet speciaal een luxe uitstraling hebben.

Nike wilde overigens niet dat het vonnis openbaar zou worden gemaakt. Die verzoeken komen volgens het Hof niet voor toewijzing in aanmerking. De betrokken stukken zijn in eerste aanleg op reguliere wijze in het geding gebracht, zonder voorbehouden op dit punt.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond