Deel dit artikel
-

Vier jaar cel en hoge boete geëist tegen ‘professionele’ bouwer nepsites

Een 20-jarige verdachte uit Almelo die niet-technisch onderlegde criminelen phishing panels heeft geleverd waarop nepsites van vooral banken draaiden, hoort 17 juni of hij vier jaar cel en een boete van 50.000 euro krijgt, zoals geëist door de officier van justitie.

De man werd in oktober 2020 in zijn woning in Almelo aangehouden. Onder zijn stoel had hij een geladen vuurwapen voor het grijpen, en de woning werd met camera’s bewaakt.

Het cyberteam van de politie eenheid Den Haag kwam de verdachte die in de criminele wereld bekend stond als Haiku, op het spoor naar aanleiding van een ander onderzoek in deze regio. In die zaak wordt een criminele organisatie ervan verdacht nietsvermoedende slachtoffers zo’n 200.000 euro afhandig te hebben gemaakt. Haiku wordt er overigens van verdacht ook zelf een phishing panel te hebben geëxploiteerd. Daarnaast wordt hij ervan verdacht duizenden wachtwoorden en namen te hebben verzameld die geschikt waren voor het plegen van computervredebreuk.

De verdachte communiceerde veelal met zijn klanten via Telegram. Daar beheerde hij een aantal kanalen waar hij ‘adverteerde’ met zijn criminele handelswaar. Betaling moest gebeuren in bitcoins. De officier van justitie kondigde ook nog een ontnemingsvordering van ruim 40.000 euro aan.

Met de door Haiku geleverde panels zouden criminelen tussen de 5 en 10 miljoen euro verdiend hebben, vanaf januari 2019 tot aan zijn aanhouding in oktober 2020. Overigens lijken zogenoemde Haiku-panels ook al voor 2019 te hebben bestaan. Eén afnemer zou er volgens de verdachte zelf een miljoen euro mee verdiend hebben.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond