Deel dit artikel
-

Villamedia.nl en NRC implementeren internetkassa van Google

Journalistenmagazine Villamedia gaat de verhalen uit zijn blad online verkopen met Google One Pass. Het is de eerste printuitgever in Nederland die dit microbetaalsysteem van Google implementeert. NRC Handelsblad volgt voor het einde van het jaar.

Vandaag houdt Madhav Chinnappa van Google News een spreekbeurt tijdens de Nationale Uitgeefdag in Den Haag. Het hoofd Strategische Samenwerkingen van de nieuwsdienst zal de lokale mediabranche vertellen, dat zijn bedrijf voor uitgevers niet enkel siteverkeer maar ook euro’s kan opleveren.

Chinnappa zal Villamedia.nl aanhalen als eerste voorbeeld van een uitgave die de verhalen uit zijn printeditie nog eens te gelde maakt door deze tegen betaling online te ‘verspreiden’.

Deze ‘downloadwinkel’ staat inmiddels online.

De uitgave maakt daarvoor gebruik van de microbetaaldienst Google One Pass.

Hoofdredacteur Dolf Rogmans: “De inhoud van ons papieren blad is betaald. Ook voor de andere verschijningsvormen moet worden betaald. Dat geldt voor de iPadversie en moet ook gelden voor online. Het blad was online gratis te lezen, maar dat voelde niet goed.”

Het blad Villamedia verschijnt om de week. Uit iedere editie zullen ongeveer zes artikelen tegen betaling op het web worden aangeboden.

Uitgevers kunnen zelf bepalen hoeveel geld ze willen vragen per artikel. Bij Villamedia is dat 39 cent. Google vangt tien procent per transactie. Vooralsnog is het enkel mogelijk om met een creditcard te betalen.

“We zien content online als een service. Het is een aanvulling op de website en tegelijkertijd beschermen we onze printuitgave. Het handige is dat Google, met behulp van je inloggegevens daar, onthoudt voor welke artikelen je hebt betaald. Die items kun je ook op andere dragers lezen, zo lang je maar ingelogd bent.”

NRC Media is de tweede uitgeverij die Google One Pass gaat implementeren. Han-Menno Depeweg, uitgever NRC Digitaal, zegt: “Deze betaaloptie komt nog dit jaar beschikbaar. We merken dat er vraag is onder lezers om bepaalde documenten online te kunnen lezen die nu enkel toegankelijk zijn voor abonnees. In eerste instantie doen we dat met One Pass, omdat veel mensen al een Google-account hebben met daaraan een creditcard gekoppeld. Kijk maar naar het aantal Androidgebruikers in Nederland. Die hebben dat al.”

De prijs per archiefartikel staat nog niet vast, maar Depeweg denkt aan dertig à veertig cent.

“Het is ons streven om begin volgend jaar alle krantenverhalen tot 1992 op deze manier toegankelijk te maken.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond