Deel dit artikel
-

‘Vindbaarheid het grootste probleem bij podcasts’

De vraag naar podcasts vlakt af, maar het aanbod blijft groeien. Dit maakt het grootste probleem duidelijk: slechte vindbaarheid en weinig middelen om content te ontdekken.

Dit komt naar voren in het Digital News Report dat persbureau Reuters elk jaar door internationale wetenschappers laat opstellen (Pdf).

Het onderzoek schetst de verschillende dynamieken waaraan de opkomst van popcasts onderhevig is. Bij de uitbraak van het coronavirus bleek deze vorm van ondemand audio in trek, want een nuttige en informatieve manier voor tijdverdrijf. Maar de grote groei is er ondertussen wel uit.

Nederland, zo blijkt, behoort samen met Duitsland en Engeland tot de westerse hekkensluiters. Het grote publiek wil niet echt aan de podcast. In Duitsland en Engeland komt dat door de audio-apps van de publieke omroepen. Daar staan live radio-uitzendingen schouder aan schouder met ondemand audio. Dat geeft luisteraars niet echt het idee dat ze naar een podcast luisteren. Voor Nederland, met 28 procent maandelijkse luisteraars, klinkt geen verklaring.

In Scandinavië en Noord-Amerika ligt de penetratie eerder tussen de 35 en 40 procent.

“In de afgelopen jaren is er een explosie geweest in het aanbod podcasts. Apples index telt twee miljoen verschillende shows. De vraag echter naar podcasts is niet in hetzelfde tempo gestegen. Bewustzijn en vindbaarheid blijven de grootste problemen.”

Dit probleem bestond op het web ook tot het moment dat Google ontstond. Dat indexeerde de inhoud van het web. YouTube probeert hetzelfde voor video en ook voor audio proberen ze dat. Tot het moment dat er een semantiekgedreven luister- en vindmachine komt, blijft onzichtbaarheid een struikelblok.

De dominante manieren waarop podcasts nu gevonden worden, zijn:

Het Digital News Report gaat verder in op thema’s als: vertrouwen in media, opkomst van andere platformen, mediagebruik over de leeftijdsgroepen, misinformatie, impact coronavirus en bereidwilligheid tot betalen voor online nieuws. Dat laatste steeg in Nederland in 2021 met 3 procent tot 17 procent.

Foto: taqumi (cc)

Deel dit bericht

5 Reacties

Lucas Degen - degen podcast productie

Mijn eerste podcast luisterde ik in 2005, Wessel van Diepen met 538 Dance Department. Opvallend genoeg deed Wessel dit in het engels en goed ook. Ik luisterde op mijn eerst iPod.

Sindsdien probeer ik iedereen om mij heen bekend te maken met podcasten, een veel gebruikte opmerking waarom men niet luisterde naar podcast was; “maar radio moet toch live zijn?”

Waarop mijn reactie was: “Maar je kijkt toch ook Netflix of DVD’s.” Inmiddels is podcast dan eindelijk in Nederland doorgebroken, maar pas sinds 2016.

Wat betreft de vindbaarheid van podcast; sinds 2017 produceer en host ik RaceReporter de Formule 1 podcast en we hebben meer luisteraars dan er zoekopdrachten zijn op de zoekopdracht “formule 1 podcast” of “f1 podcast”, dit omdat podcast gebruikers in de podcast apps zelf zoeken. Podcast apps als Spotify, Castbox, Apple Podcast.

Maar er is hoop, Google heeft hun podcast platform podcasts.google.com waar je via jouw browser podcast kan luisteren. En in de zoekresultaat pagina zelfs afleveringen ziet. Echter slaat het nog niet helemaal aan, maar 3% van onze luisteraars luistert via Google.

Wat enorm aan het groeien is, zijn videocast, vodcast, een podcast met video een soort webinar. Echter, video is kostbaar, denk aan camera’s en belichting. En in podcast kom je er mee weg als je een verspreking edit. In video zie je dat, dus kom je daar niet mee weg al met al erg kostbaar.

Kwam techniek verandert er een hoop, er bestaan technieken die audio om zetten naar tekst / meta data. Dus het is een kwestie van tijd voor Google ook podcast gaat uitlezen en gesproken woord uit podcast kan indexeren zodat zoeken op content uit bepaalde podcast beter vindbaar zal zijn.

Erwin Boogert

Hoi Lucas, dank voor bijdrage. Is Google naar jouw ervaring in staat om te zoeken in de _inhoud_ van de podcasts? Dat zou je dan moeten kunnen terugzien in de zoekresultaten.

Lucas Degen - degen podcast productie

Hoi Erwin,

Graag gedaan.

Als je het echt wilt weten; good old Rachid Finge van Google kan je er meer over vertellen.

rachid.nl

Erwin Boogert

Lucas, je houdt je er actief mee bezig. Vandaar dat ik naar jouw ervaringen vraag.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond