Deel dit artikel
-

Ook Visa, MasterCard en eBay trekken hun steun aan cryptomunt Libra in

De steun voor de cryptomunt Libra van Facebook brokkelt steeds verder af. Nadat PayPal zich op 4 oktober formeel had teruggetrokken, hebben ook Mercado Pago, eBay, Visa, MasterCard en betaalverwerker Stripe laten weten dat ze uit de Libra Association zullen stappen, de Zwitserse organisatie achter de munt.

Daarmee heeft de Libra, die volgend jaar gelanceerd zou moeten worden, de steun verloren van de belangrijkste spelers op de Amerikaanse betaalmarkt. Zij hadden tot dusverre alleen een intentieverklaring getekend.

Libra werd in juni aangekondigd door 28 samenwerkende bedrijven, waaronder Uber, PayPal, Spotify en Facebook. Het idee was om vooral betalingsmogelijkheden te creëren voor mensen die moeilijk over bankdiensten kunnen beschikken.

Maandag komen de financiers van de munt – elke deelnemer moet minstens 10 miljoen dollar inbrengen – in Genève bijeen om de statuten vast te stellen.

De belangrijkste reden dat partijen afhaken is het gebrek aan regulering. Diverse leden hebben bij Facebook aangedrongen om werk te maken van maatregelen om witwassen tegen te gaan, maar er ontbreekt een plan. De bedrijven kunnen juridisch verantwoordelijk worden gesteld voor misbruik. De afhakers sluiten overigens niet uit dat ze in de toekomst alsnog zullen mee zullen doen.

Facebook CEO Mark Zuckerberg getuigt 23 oktober voor een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de Libra.

Of dat zal helpen is nog maar zeer de vraag. Diverse landen, waaronder de VS, China en Frankrijk, hebben ongezouten kritiek geleverd op de nieuwe cryptomunt.

Er is nog een probleem: Finco Services uit Delaware heeft een rechtszaak tegen Facebook aangespannen omdat het logo van de Libra inbreuk zou maken op merkrechten.

Inmiddels ligt ook chatapp Telegram onder vuur vanwege zijn cryptomunt Gram, die voor 31 oktober geïntroduceerd zou worden. Beurswaakhond SEC heeft een rechtszaak aangekondigd omdat de Gram feitelijk een investeringscontract is, maar niet als zodanig is geregistreerd. Ook zou Telegram, met belangrijkste financiers Benchmark en Sequia Capital, niet de juiste informatie hebben verstrekt.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond