Deel dit artikel
-

Voedsel- en Warenautoriteit start onderzoek naar online verkoop schadelijke stof DNP

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt opnieuw voor de aanwezigheid van de schadelijke stof DNP op de Nederlandse markt.

Rechercheurs van de NVWA zijn een strafrechtelijk onderzoek gestart naar een mogelijke Nederlandse aanbieder van afslankmiddelen die DNP bevatten. DNP-bevattende producten worden niet via reguliere webshops aangeboden, maar via bijvoorbeeld social media of op het dark web.

2,4-dinitrophenol (DNP), ook wel bekend onder de namen Dinosan, Dnoc, Solfo Black, Nitrophen, Aldifen en Chemox, is een chemische stof die in het verleden in de Verenigde Staten als medicijn op de markt is geweest voor de behandeling van obesitas. DNP wordt door bodybuilders gebruikt om de onderhuidse vetlaag te verminderen.

Mensen kunnen overlijden na inname van 1-3 gram DNP per dosering. Ook bij lagere doseringen heeft DNP nadelige effecten, zoals huiduitslag, cataract (staar) en effecten op hart en bloedvaten en het zenuwstelsel.

Verschillende gebruikers in Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk overleden na gebruik of belandden in het ziekenhuis.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond