Deel dit artikel
-

‘Vrees voor smartphonezombies overdreven’

Smartphones hebben waarschijnlijk een geringere impact op onze productiviteit en welzijn dan vaak aangenomen wordt. De telefoon zelf heeft in deze situaties eigenlijk geen negatieve effecten. Smartphones kunnen ons wel afleiden, maar alleen op momenten dat we toch al open staan voor afleiding, zo suggereert onderzoek van de Radboud Universiteit.

Niklas Johannes promoveert op dit onderwerp op 11 februari. Hij onderzocht vooral de online waakzaamheid, een begrip dat hij uitlegt als ‘de alertheid die je voelt als je smartphone in de buurt is. Je bent je toestel dan in feite continu aan het observeren, met constant de gedachte in je achterhoofd dat het wel of niet kan trillen.’

In labexperimenten werd deelnemers gevraagd om een korte serie taken uit te voeren, terwijl de smartphone omgekeerd op tafel naast hen lag. Aan sommige deelnemers werden tijdens de test berichten gestuurd, bij anderen lag het toestel gedurende de test stil op tafel.

Opmerkelijk genoeg wisten beide groepen de taken in hetzelfde tempo uit te voeren.

Johannes mat ook hoe lang de respondenten sociale apps als Facebook en Instagram gebruikten. De positieve impact van positieve connecties had een veel groter effect dan de kleine negatieve impact van online waakzaamheid.

De vrees voor ‘smartphonezombies’ is volgens de onderzoeker dus flink overdreven.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond