Deel dit artikel
-

Wegener lanceert site voor auto-onderhoud

Uitgeverij Wegener begint de actieve promotie van zijn nieuwe site Carsom.nl. Automobilisten krijgen daar inzicht over onhouderhoudskosten van hun wagen en kunnen er concurrerende offertes aanvragen.

Driekwart jaar heeft Wegener Digital gewerkt aan Carsom.nl Het was niet de site zelf die zoveel werk kostte, maar de techniek erachter. Carsom knoopt informatie uit verscheidene externe databronnen aan elkaar om iedere autobezitter van advies op maat te kunnen voorzien.

“Op basis van het kenteken en kilometerstand halen we onderhouds- en reparatie-informatie op, informatie over de auto zelf en de tarieven voor werkuren bij garages in de betreffende regio”, aldus sitemanager Raffi Aykaz. De automobilist krijgt vervolgens op basis van vijfhonderd aangesloten BOVAG-garages drie offertes voorgelegd.

Voor Wegener is dit de eerste stap in aftersales voor de automarkt. De uitgeverij is vooral bekend met de markt voor nieuwe auto’s via zijn site Autotrack.nl. Aykaz: “Deze materie is zo complex dat verscheidene dataleveranciers ons al hebben gebeld of ze de geaggregerede data niet via ons kunnen betrekken. Maar nee, dat kan niet. Zo verliezen we ons concurrentievoordeel.”

Carsom beschikt wel over een API waar het de verworven data mee exporteert, maar dat gebeurt enkel voor eigen gewin. De API vormt de basis voor de mobiele app die in de loop van de maanden zal verschijnen. Zo is het plannen van een onderhoudsbeurt van de auto een impulshandeling op basis van een reëele kostenafweging.

Het aantal aangesloten garages groeit binnenkort nog met zo’n twee- à driehonderd bedrijven. Een goed begin om landelijk dekkend beeld te geven maar, onderschrijft Aykaz, nog niet voldoende. “Er zijn in Nederland vijf- tot zesduizend kwalitatieve autobedrijven.” En in heel Europa tussen de zestig- en zeventigduizend.

De site, die op 31 oktober live ging met een soft launch, leunt voor de promotie zwaar op de redacties van het Wegenerconcern. Om de week verschijnt er in de autorubrieken van de regionale dagbladen een verhaal over onderhoud en reparatie van auto’s met verwijzing naar Carsom. De huis-aan-huisbladen besteden iedere week aandacht aan een item rondom Carsom werkveld. Daarnaast zal op de bannerposities van het digitale Wegenernetwerk actief worden gepromoot.

Met het verdienmodel experimenteert Wegener nog een paar maanden. “De site is voor autobedrijven tijdens de pilot gratis. Daarna beslissen we over de vraag of we met abonnementen werken, een vergoeding per lead of een hybride model.” Los daarvan krijgt de site advertentieposities waar bedrijven bijvoorbeeld kunnen targeten op automerk, -model en leeftijd.

Foto: Joanet (cc)

Deel dit bericht

8 Reacties

Christian

Leuk initiatief, maar jammer dat de website nog niet helemaal naar behoren functioneert. Bij mijn kenteken zijn namelijk geen autogegevens beschikbaar. Misschien is het dan een optie om ook nog merk en/of type te kunnen invoeren?

Christiaan Solcer

Ik vind het een interessante additionele dienst voor de bestaande automarkt en dus voor de auto titels van Wegener. Ik snap alleen niet dat ze alle data voor zichzelf houden. Ofja, ik snap het wel, maar waarom afhankelijk blijven van de eigen Wegener titels? Er zijn al partijen die vragen om de data. Concurrenten kunnen blijkbaar in 9 maanden dit ook bouwen dus waarom niet een partnership opzetten waar je niet de data weggeeft, maar de API uitbouwt of een widget bouwt die te integreren is en dan shared revenue af gaat rekenen op basis van de 3 offertes die aangevraagd worden. Dan zet je volgens mij de tool waar je 9 maanden aan hebt gewerkt volledig in en benut je alle auto resources in de markt.

Rick Maresch

Uitgeverij Nassau heeft ooit een poging gedaan met http://www.ath-online.nl/, waar je online in alle werkplaatshandboeken kan kijken op abonnementsbasis; maar dit is nooit een succes geworden.
Ik zal deze poging dus met belangstelling volgen.

Arjan Weijer

Leuk verdienmodel, ben benieuwd of dit goed aansluit op de bladen die zij hebben, interessant om in de gaten te houden.

Karel

Wegener blijft het proberen, mijn kenteken werkt ook niet….succes!

Ivar Volder

Drie kentekens geprobeerd, eentje werkt, twee niet.

Carsom.nl

@Christian, @Karel, @Ivar: Zouden jullie ons de kentekens willen sturen waar jullie informatie over zoeken? Dan gaan we dit even voor jullie uitzoeken. Alvast bedankt! info@carsom.nl

Astrid Maria Boshuisen

Ja, hij doet het. Wel wat onhandig dat je niet in één blik kunt kijken wat er in totaal aan kosten te verwachten is van de komende reparaties. Maar op zich lijkt me dit idee een plus.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond