Deel dit artikel
-

Weinig verslavingsrisico’s online gokken

Internet biedt door de vele technische mogelijkheden goede handvatten op het gebied van verslavingspreventie. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Gokken in kaart’ dat vorige week door Minister Teeven naar de Tweede Kamer is gezonden. Dat rapport vormt de opmaat naar de discussie over de legalisering van online gokken in Nederland.

Om een helder beeld te krijgen van de aard en de omvang van kansspelverslaving in Nederland, hebben Intraval en Mediad onderzoek (pdf) verricht. De onderzoekers komen ook tot maatregelen ter verbetering van het preventiebeleid. De Kansspelautoriteit (KSA), per 1 april actief, zal de aanbevelingen van de onderzoekers meenemen in haar preventiebeleid. Dat beleid is voor de kamer een voorwaarde voor het legaliseren van online gokken.

De  belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn dat Nederland in 2011 naar schatting 8,7 miljoen recreatieve spelers kende, zo’n 10 procent minder dan in 2005. Met 92.000 risicospelers en 20.300 probleemspelers is statistisch gezien geen sprake van een toe- of afname van het aantal risicospelers en probleemspelers. De onderzoekers concluderen dat de omvang van de kansspelproblematiek in Nederland sinds 2005 nauwelijks veranderd is.

Het aantal deelnemers aan kansspelen via internet is als enige toegenomen: het aantal Nederlanders dat daaraan het afgelopen jaar heeft deelgenomen is gestegen van zo’n 130.000 naar ongeveer 257.000 Nederlanders.

Een ruime meerderheid van de regelmatige spelers maakt gebruik van zelfcontroletechnieken om het eigen speelgedrag in de hand te houden. Van de regelmatige risicovolle spelers heeft 15 procent ooit professionele hulp gezocht in verband met gokproblemen. Uit het onderzoek blijkt tevens dat de afgelopen jaren het online aanbod van (anonieme) hulpverlening aan kansspelverslaafden is toegenomen.

Deel dit bericht

2 Reacties

Adri Ulfman

Eindelijk. Negeren heeft al tijden geen enkele zin meer. Het cijfer van 257.000 spelers momenteel is slechts de (zichtbare) top van een enorme ijsberg. Snel een ordentelijke set van reguleringen en dan de nederlandse sectoren ( met name sport en entertainment) laten profiteren van deze nieuwe inkomstenbron.

Dennis

Weinig verslavingrisico’s??

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond