Deel dit artikel
-

Wikimedia organiseert virtueel congres

Wikimedia Nederland organiseert morgen, zaterdag 13 november, WikiconNL. Een virtuele conferentie over Wikipedia, Wikimedia en vrije toegang tot informatie in de breedste zin van het woord.

De conferentie besteedt aandacht aan de vrijwilligers achter Wikipedia, aan partners die kennis delen via Wikimedia platforms, en aan de uitdagingen waar Wikipedia voor staat.

De digitale encylopedie Wikipedia bestaat 20 jaar. Het is ook het bekendste project van Wikimedia, naast Wikimedia Commons (een collectie van miljoenen vrij te gebruiken foto’s, illustraties, 3D-modellen, audio- en videobestanden) en Wikidata, een vrije, door mens en machine leesbare en meertalige database.

Wereldwijd worden Wikimediaprojecten dagelijks bijgehouden door vrijwilligers. De Nederlandstalige Wikipedia alleen al bevat meer dan twee miljoen artikelen die voortdurend worden aangevuld en verbeterd. Erfgoedinstellingen delen op hun beurt beeld- en datacollecties via Wikimediaprojecten.

Vrijwilligers zoals Hay Kranen, Edo de Roo en HenkvD tonen morgen hoe zij Wikipedia bewerken, vaak met een nieuwe invalshoek: een focus op afbeeldingen, kaarten, of artikelen die deels met een script geschreven worden op basis van Wikidata. Partners uit de culturele sector, zoals Het Nieuwe Instituut en Naturalis, gaan dieper in op de inzet van Wikimediaprojecten voor Linked Open Data.

Er zijn ook uitdagingen op het gebied van meer diverse inhoud: hoe kunnen Wikimediaprojecten beter de realiteit van intersekse personen beschrijven (Miriam van der Have), welke bias kan via onderzoek in Wikidata ontdekt worden (Mirko Schäfer), en hoe kunnen de Duurzame Ontwikkelingsdoelen ook op Wikipedia goed ingebed worden (Alex Stinson). De conferentie wordt afgerond met de ludieke blik van social media: Annie Rauwerda, de manager van het populaire Instagram-account Depths of Wikipedia, trakteert de bezoekers op een ‘Wacky Wikipedia Trivia’ kwis.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond