Deel dit artikel
-

Ziggo hoeft geen klantgegevens downloaders te delen

Internetprovider Ziggo hoeft geen klantgegevens te delen van 377 illegale downloaders met Dutch FilmWorks. Dat eiste via het gerechtshof in Arnhem om de NAW-gegevens bij geïdentificeerde IP-adressen, maar vangt bot.

Het gerechtshof laat de privacy van de klanten van Ziggo zwaarder wegen dan de bescherming van het intellectueel eigendom van Dutch FilmWorks (DFW), zo valt te lezen in de uitspraak.

Dat is een gewogen beoordeling van alle voors en tegen. In het kort klinkt de samenvatting: “Naar het oordeel van het hof heeft DFW op een onvoldoende transparante wijze uiteengezet waarop DFW haar beslissing tot een bepaalde actie baseert en over de inhoud en omvang van de bedragen die zij wil vorderen.” Dat betreft een voorstel tot schikking van het schending van intellectueel eigendom. De genoemde 150 euro blijkt indicatief.

“Daardoor ontbreekt het aan duidelijke en begrijpelijke criteria aan de hand waarvan een inschatting kan worden gemaakt van de gevolgen voor de betrokken Ziggo-klanten van de verstrekking van zijn persoonsgegevens en kan niet worden getoetst of de voorgenomen maatregelen in een redelijke verhouding staan tot het belang dat daarmee voor DFW wordt gediend en het privacybelang van de Ziggoklant dat door de gegevensverstrekking wordt geschonden.”

Dutch FilmWorks besloot in 2017 te willen optreden tegen illegale downloaders van de film The Hitman’s Bodyguard. Daartoe had het de IP-adressen van 377 Ziggo-klanten geïdentificeerd en klopte bij de provider aan voor de postadressen van deze internetters. De distributeur wil hen de filmfans schriftelijk de rekening voorleggen. Ziggo wilde dat niet, zich beroepend op het recht op privacy van deze klanten, en kreeg gelijk van de rechtbank. Een hogere rechter gaat daar vandaag in mee.

Foto: John Trainor (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond