Deel dit artikel
-

Ziggo wil op landelijk mobiel breedbandnet

Kabelbedrijf Ziggo doet begin 2010 een gooi naar frequentieruimte om landelijk dekkend mobiele telecomdiensten aan te kunnen bieden.

Die niet onverwachte uitspraak van het kabeldrijf tegenover het ANP is een reactie op het bericht dat het ministerie van Economische Zaken meer concurrentie op de mobiele telecommarkt wil.

Staatssecretaris Van Heemskerk zegt dat geen twee maar drie nieuwe toetreders wil faciliteren met mobiel spectrum. Die partijen zouden naar KPN, T-Mobile en Vodafone gaan opereren. Ruimte voor een extra nieuwe speler moet de concurrentiekrachten vergroten.

Ziggo, en de twee anderen, kunnen telefonie, internet, televisie en andere datadiensten aan gaan bieden via mobiele verbindingen. De gehanteerde technologie zal geen GSM of UMTS zijn maar Wimax, een technologie die opereert in de band rondom 2,6 Ghz.

In Duitsland en in België stellen de overheden ook deze frequentieruimte beschikbaar voor nieuwe marktpartijen.

De Nederlandse overheid hoopt 276 miljoen euro op te halen met die veilingen, die online plaats zullen vinden in het eerste kwartaal van 2010.

De veiling van Wimax-frequenties stond oorspronkelijk al aan het begin van 2008 gepland. In de meeste Europese landen worden Wimax-netten met jaren vertraging opgetuigd.

Foto: maguisso (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond