Deel dit artikel
-

Ziggo wint terrein in breedbandmarkt

In het vierde kwartaal van 2016 groeide de Nederlandse breedbandmarkt met 0,7 procent naar 7,33 miljoen aansluitingen. Hiermee kwam de groei voor het hele jaar 2016 uit op 2,6 procent of 188 duizend breedbandaansluitingen. Dat blijkt uit het Dutch Broadband 2016 Q4-rapport van Telecompaper. De groei in het vierde kwartaal kwam voor rekening van glasvezel met 2,6% en kabel met 1,4%, terwijl DSL breedbandlijnen bleven dalen.

Glasvezelbreedband groeide in 2016 met meer dan 15 procent naar bijna 1,1 miljoen aansluitingen. Kabel groeide met iets meer dan 2 procent naar 3,37 miljoen aansluitingen en DSL daalde met 1 procent om uit te komen op 2,87 miljoen breedband aansluitingen. Dat blijkt uit cijfers van Telecompaper.

Ziggo, de grootste kabelaanbieder van Nederland (sinds januari onderdeel van VodafoneZiggo), rapporteerde de beste kwartaalgroei sinds het samengaan met UPC aan het einde van 2013 en kwam uit op bijna 3,18 miljoen breedbandabonnees.  Daarmee groeide het marktaandeel naar 43,4 procent aan het einde van 2016. Nummer twee op de breedbandmarkt, KPN (inclusief Telfort, XS4ALL en Edutel), groeide met 2.000 nieuwe aansluitingen, en verloor 0,3 procentpunt marktaandeel.

De kleinere aanbieders blijven het goed doen en zullen in 2017 door de komst van NLE en T-Mobile marktaandeel blijven winnen, verwacht analist Kamiel Albrecht. Het totale aantal lijnen zal dit jaar wel minder snel groeien, door toenemende marktverzadiging en een huishoudpenetratie van 94 procent. De groei was vorig jaar 2,6 procent, dit jaar waarschijnlijk 2,3 procent.

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

ADSL is ondergewaardeerd. Het is namelijk een supergoedkope basis-internetvoorziening die snel zat it. Ook een voorziening waar de alles-in-een niet zo overdreven wordt gepusht. Ik kan het helaas niet afnemen, hier is de koperkabel in de stoep afgeknipt na nieuwbouw, en alleen het glas is nog aangesloten. Zit je toch aan de dubbele kosten voor basis internet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond